Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ingezonden: blijven we nu wel of niet zelfstandig?

dorpsvisie
Foto: Dorpsvisie

Dorpsvisie zal de gemeenteraad van Son en Breugel middels een motie tijdens de gemeenteraadsvergadering van 30 augustus oproepen om zich duidelijk uit te spreken voor zelfstandigheid.

Dat geeft duidelijkheid naar iedereen. We zijn immers begonnen aan een vergaande samenwerking met Nuenen en Geldrop-Mierlo. Wanneer zij dat niet meer willen, kiezen wij er voor de oude constructie met Best en Oirschot te onderzoeken. Uit niets is overigens gebleken waarom we onze zelfstandigheid zouden moeten opgeven. Daarmee stelt de raad een helder vertrekpunt vast voor de gesprekken die de raad en het college de komende periode gaan voeren met de provincie Brabant.

De provincie Brabant heeft de gemeenteraden van Nuenen, Son en Breugel en Eindhoven uitgenodigd op gesprek te komen. Inmiddels hebben zij een arhi procedure gestart (procedure waarmee de provincie ons wil dwingen te fuseren) en hebben zij de regie genomen in het herindelingsproces waar Son en Breugel bij betrokken is. De gemeenteraden hebben de komende tijd ook onderling overleg over hoe met deze situatie om te gaan en welke toekomst zij zelf voor zich zien.

Voor Dorpsvisie is daarbij nog steeds de aanleiding om te praten over een fusie niet helder. Welke problemen heeft Son en Breugel dan nu precies? Aan welke taken zouden we niet kunnen voldoen? Voor Nuenen lag dat anders, maar ook daar is de (financiële) situatie inmiddels verbeterd. Het argument dat samenwerken niet meer voldoende is, wordt niet onderbouwd. Zelfs als Nuenen gedwongen bij Eindhoven wordt gevoegd, en de samenwerking daar ophoudt, dan zijn er nog genoeg kansen in de regio om nieuwe en betere samenwerkingen op te zetten.

Dorpsvisie gelooft in de kracht van Son en Breugel als gemeenschap. Persoonlijk en dichtbij. Dat geldt zeker ook voor onze politiek. Diverse onderzoeken laten inmiddels zien dat fusies vaak de beoogde meerwaarde voor inwoners niet waarmaken. Tegelijk wordt de afstand tot het eigen gemeentebestuur alleen maar vergroot. Wij willen juist een gemeentebestuur dat middenin onze gemeenschap staat en aanspreekbaar is. Dat betekent dat u als inwoner, open, eerlijk en tijdig geïnformeerd wat over er gaande is, zodat u weet wat er zich achter de schermen afspeelt. Dat begint met dat iedere partij zich vooraf uitspreekt over haar insteek. Dat wil Dorpsvisie met deze motie bereiken.

Dorpsvisie, samen ons dorp zijn.

 


Download nu de app van Ons Son en Breugel voor iOS in de App Store Download nu de app van Ons Son en Breugel voor Android in Google Play

Je las zojuist een ingezonden brief. Ons Son en Breugel biedt graag een podium voor lezers om hun gedachten, mening of gevoelens te delen, omdat vrijheid van meningsuiting een groot goed is. Zolang het maar goed geschreven, onderbouwd en feitelijk is. De inhoud van de ingezonden brief is geen reflectie van de gedachten, mening of gevoelens van de redactie.

Zelf een ingezonden brief delen? Stuur het naar redactie@onssonenbreugel.nl.