Search
Close this search box.

[Ingezonden] Opnieuw

Voormalige Sint-Petrus' Bandenkerk/dorpshuis
Foto: Ons Son en Breugel

Het was een geweldige, overweldigende week Remember September. Een week die ons zal heugen. Misschien ook wel een week, die er voor kan zorgen dat we onze lokale politieke besognes ook eens in een ander perspectief plaatsen. Maar goed, het is stil in politiek Son en Breugel. Dat kan ook niet anders als grote projecten worden stilgezet, worden teruggedraaid, en dan weer opnieuw moeten beginnen. Maar is het dan rustig? Nee, want de stilte bedriegt. Er speelt veel, en wij willen graag onze ideeën over de belangrijkste ontwikkelingen met je delen.

Scholen in Breugel

Wij zijn altijd voorstander geweest om de locatie Regenboog aan te houden voor een nieuwe school. Fusie of geen fusie tussen scholen, dat is een zaak van de schoolbesturen. Dat ouders van de Krommen Hoek beide scholen op de locatie Krommen Hoek willen hebben, is voor ons geen reden om daarmee in te stemmen. Ouders zijn geen schoolbestuur en zijn geen bestuursorganisatie. De locatie de Molenwiek ligt zo’n beetje in het midden tussen beide andere scholen en lijkt een aardig compromis, maar is voor ons geen serieuze optie. De locatie de Regenboog e.o. In samenhang met Breugel Bruist.

Het kerkgebouw

Wij hebben ons meer dan 20 jaar sterk gemaakt voor een nieuw dorpshuis, en aangegeven dat het lot van het kerkgebouw afhangt van wat de parochie er mee wil doen. Toen de parochie aangaf daadwerkelijk over te gaan tot sloop van het gebouw, besloot de huidige coalitie om het te kopen. Nou ja, kopen, eigenlijk om het over te nemen, want het aankoopbedrag komt overeen met de gangbare vierkante meter grondprijs in Son en Breugel. En nu? Nu is het wachten op mooie schetsen van een dorpshuis in het kerkgebouw, ontworpen door maar liefst vijf architecten. Wij zien herbestemming van het kerkgebouw niet zitten, onder andere omdat we het niet vinden passen in het centrum, omdat het niet duurzaam is te krijgen en omdat de exploitatie teveel gaat kosten. We hebben een alternatief: sloop het kerkgebouw, kijk naar de mogelijkheden van het Sint-Cornelius huis als dorpshuis, en richt je op een nieuwe inrichting van het Kerkplein door gebruik te maken van de nieuwe ruimte en mogelijkheden.

Burgerparticipatie

Een speerpunt van de huidige coalitie DorpsVisie, CDA en PvdA/Groenlinks. Iedereen mag meepraten. Prima, ophalen wat de verdeelde meningen zijn, luisteren naar specifieke kennis van bewoners en daar een haalbaar gemiddelde uit zien te halen. Dan verwacht je dat dat dan ook in de raad gebeurt. Maar “raadsparticipatie” blijkt op belangrijke dossiers uit den boze. Omdat de coalitie vindt dat de meerderheid altijd gelijk heeft, lijkt het alsof participatie van oppositieleden alleen maar lastig wordt gevonden. Het wordt hoog tijd om over eigen schaduwen heen te stappen. Wij hebben het idee dat die stap al door een aantal personen in de coalitie is gezet. Nu de partijen zelf nog.

VVD fractie Son en Breugel

Je las zojuist een ingezonden brief. Ons Son en Breugel biedt graag een podium voor lezers om hun gedachten, mening of gevoelens te delen, omdat vrijheid van meningsuiting een groot goed is. Zolang het maar goed geschreven, onderbouwd en feitelijk is. De inhoud van de ingezonden brief is geen reflectie van de gedachten, mening of gevoelens van de redactie.

Zelf een ingezonden brief delen? Stuur het naar redactie@onssonenbreugel.nl.