Search
Close this search box.

[Ingezonden] Slapende vleermuizen moet je niet wakker maken

Ingezonden: slapende vleermuizen moet je niet wakker maken
Foto: Pixabay CC0

Maar dit dreigt nu wel te gebeuren. Vrijwilligers die de afgelopen weken onderzoek hiernaar hebben gedaan, maken telkens opnieuw melding van vleermuizenontlasting.

Aangezien de werkgroep ‘Vraag zoekt Antwoord’ nog steeds antwoord wil hebben op de vraag waarom er geen sloopvergunning nodig is voor de kerk, hebben wij ons maar eens verdiept in het rapport van de Anteagroup (Activiteitenplan BP MFA Kerkplein Son d.d. 24 april 2017). In dit activiteitenplan staan alle maatregelen vermeld die de parochie (die de opdracht geeft voor de sloop maar door de gemeente wordt betaald) moet nemen alvorens er gesloopt mag worden.

Wij hebben op 8 december jongstleden melding gemaakt van de vleermuizenontlasting bij de Milieuklachtencentrale van de Omgevingsdienst Brabant Noord. Zij informeerden ons dat er geen enkel gebouw gesloopt mag worden wanneer daar beschermde vleermuizensoorten aanwezig zijn. Tenzij, ja tenzij, er een activiteitenplan ligt waaruit blijkt dat men heel goed z’n best doet om de aanwezige vleermuizen een ander onderkomen te bieden. En zo’n plan ligt er dus, het rapport van de Anteagroup.

Daarom heeft de parochie geen sloopvergunning nodig en dus mag de kerk gesloopt worden. Mits, ja mits, de parochie strikt alle maatregelen uit het plan heeft uitgevoerd. Immers dan zouden er geen vleermuizen meer aanwezig kunnen zijn. Maar die zijn er dus wel en hoogstwaarschijnlijk in een diepe winterslaap. Deze beestjes zullen pas ontwaken en vertrekken als het beter weer wordt.

En om te voorkomen dat er “per ongeluk” een bulldozer tegen de kerk aanrijdt waardoor die beschadigd wordt, heeft de werkgroep ook daarom die melding gemaakt bij de Omgevingsdienst.

Deze handhavende instantie heeft onlangs het parochiebestuur uitdrukkelijk verzocht eerst aan te tonen dat zij werkelijk alle maatregelen hebben getroffen conform het rapport van de Anteagroup. Eén van die maatregelen is het bouwen en plaatsen van een vleermuistoren (in het nabijgelegen Vroonhovenpark). U voelt hem misschien al aankomen, die staat er (nog) niet. En ook al staat deze toren er binnenkort wel dan is dat dus te laat aangezien de vleermuizen in winterslaap zijn.

Volgens ons zijn dit voldoende wettelijke argumenten om de sloop in ieder geval voor onbepaalde tijd uit te stellen. Het zijn immers hun eigen regels en daar houden we ze aan. Samen met u en de omgevingsdienst zien wij er de komende tijd op toe dat de slapende vleermuizen niet “per ongeluk” wakker gemaakt worden door gemeente of parochie.

Het is 5 voor 12, wij kunnen uw zichtbare steun goed gebruiken. Komt u komende donderdag (21 december) ook naar de laatste raadsvergadering van dit jaar?

Madelon Gerbrands namens werkgroep ‘Vraag zoekt Antwoord’

De werkgroep ‘Vraag zoekt Antwoord’ komt op voor het collectief belang van Son en Breugel door zich in te zetten voor een breed gedragen, levendig kerkplein inclusief dorpshuis met behoud van cultureel historische elementen en rekening houdend met de aanwezige flora en fauna.


Een initiatief van Ons Son en Breugel, Toine Buijtels Events en Multi Show Productions. Kijk voor meer informatie op de website van Snow Radio.

Je las zojuist een ingezonden brief. Ons Son en Breugel biedt graag een podium voor lezers om hun gedachten, mening of gevoelens te delen, omdat vrijheid van meningsuiting een groot goed is. Zolang het maar goed geschreven, onderbouwd en feitelijk is. De inhoud van de ingezonden brief is geen reflectie van de gedachten, mening of gevoelens van de redactie.

Zelf een ingezonden brief delen? Stuur het naar redactie@onssonenbreugel.nl.