Search
Close this search box.

[Ingezonden] Wat en hoe met ons dorpshuis

Uitslag Kantar onderzoek geeft duidelijkheid over draagvlak MFA ontwerp
Foto: RAU B.V.

De vraag ‘hoe nu verder?’ ligt wat de wethouder betreft nog open. Aldus viel te lezen in een artikel in het Eindhovens Dagblad over de toekomst van het MFA, ofwel het vriendelijker klinkende, dorpshuis. De plannen van architect Thomas Rau, u weet wel die hangaar voor de plek waar nu het kerkgebouw en de parkeerplaats nog zijn, kunnen de prullenbak in.

Het Kantar onderzoek heeft aangetoond dat 70% van de respondenten zo’n gebouw niet zien zitten. Misschien komen uit dezelfde lade, waar nog niet zolang geleden het HEVO plan uit te voorschijn kwam, ook nog wel wat andere ideeën. Wellicht kunnen die bij nader inzien door de nieuwe wethouder op dit dossier ook als alternatief in aanmerking komen.

Laten we in ieder geval hopen dat alle laatjes heel zorgvuldig worden nakijken. Immers, er is al een enorm bedrag uitgegeven aan onderzoeken en plannen waar de meerderheid van de inwoners niet op zaten te wachten. Opnieuw investeren in een aantal tekeningen van verschillende architectenbureaus, zonder te weten wat nou precies de wensen zijn, is weer een enorme verspilling, afgezien van de kosten die zo direct nog op ons bordje komen. Want hoever ging de voortvarendheid van deze coalitie al en wat betekent dat richting Rau? Komt dit bureau nog met een flinke rekening vanwege niet nagekomen afspraken?

Duidelijk is inmiddels dat een meerderheid van onze inwoners is voor een dorpshuis met een kleinschaliger, dorpser karakter. De afgelopen maanden heeft de huidige coalitie meer dan 300.000 euro geïnvesteerd om het Vestzaktheater voorlopig in te kunnen zetten als dorpshuis. Wij horen van gebruikers van de bibliotheek aldaar die het er knusser en gezelliger vinden dan in de voormalige bieb. Een huiskamer, ontmoetingsfunctie is inmiddels ook al gerealiseerd. Kortom de functies zijn al bij elkaar gebracht. Daarnaast zou het zomaar kunnen zijn, dat de vleermuizen uiteindelijk het kerkgebouw redden.

Wat ons betreft kunnen we de gemeenschap een hoop besparen op dit dossier door met hergebruik van de kerk, al dan niet in combinatie met het Vestzak, levendigheid aan en op het plein te brengen. Behoud van de parkeerplaats en een nieuwe kerk achter de toren, met daaromheen mooi groen, maken dat er voor alle betrokkenen organisaties, verenigingen en inwoners een goed plan op tafel ligt. Daarmee heeft het bestuur dan heel goed op de centjes gepast en de overgrote meerderheid tevreden en gelukkig gemaakt.

Namens team Dorpsvisie,

Jelle de Jong

Je las zojuist een ingezonden brief. Ons Son en Breugel biedt graag een podium voor lezers om hun gedachten, mening of gevoelens te delen, omdat vrijheid van meningsuiting een groot goed is. Zolang het maar goed geschreven, onderbouwd en feitelijk is. De inhoud van de ingezonden brief is geen reflectie van de gedachten, mening of gevoelens van de redactie.

Zelf een ingezonden brief delen? Stuur het naar redactie@onssonenbreugel.nl.