Zoek
Sluit dit zoekvak.

Inzameling taxussnoeisel in de strijd tegen kanker

Inzameling taxussnoeisel in de strijd tegen kanker
Foto: Pixabay CC0

PERSBERICHT – Net als in 2015 ondersteunt de gemeente Son en Breugel de inzamelactie van Vergroot de Hoop.

Tot 31 augustus 2016 staat op de milieustraat een container waarin taxussnoeisel verzameld wordt. Het snoeisel moet wel schoon zijn. Vang het snoeisel daarom op in zeil of plastic, anders raakt het verontreinigd met aarde en blad en is het niet meer bruikbaar.

Ook is het dit jaar weer mogelijk om taxussnoeisel gratis op te laten halen. Deze ophaalservice aan huis met de Taxus Taxi loopt tot 16 oktober 2016 en is bedoeld voor zowel particulieren als (hoveniers)bedrijven. Maak direct na het snoeien een ophaalafspraak via het telefoonnummer 085­48 96 350. Kijk voor meer informatie op www.taxustaxi.nl.

Grondstof voor geneesmiddelen tegen kanker

Taxus bevat een belangrijke grondstof (baccatine) voor de productie van kanker bestrijdende geneesmiddelen. Bij de helft van alle chemokuren wereldwijd krijgen patiënten cel remmende geneesmiddelen op basis van taxus. Deze zogeheten taxanen worden tegenwoordig succesvol gebruikt in de strijd tegen diverse soorten kanker. Elke kubieke meter taxussnoeisel is goed voor één chemotherapie. Jaarlijks zijn er wereldwijd tienduizenden behandelingen nodig. Snoeisel van uw taxushaag is dus van levensbelang!

De taxus (Taxus Baccata) met haar kleurrijke rode bessen, ook wel bekend als de Venijnboom, is in tuinen en parken veel voorkomende (haag)plant. De plant is giftig. Het gif is aanwezig in zowel de naalden, takken als de zaden die zich bevinden in de rode bessen.


Lees meer over de strijd tegen kanker