Jaaroverzicht: de meest gelezen nieuwsberichten van 2020

Het beeld van prins carnaval met het Raadhuis in de steigers
Foto: Ons Son en Breugel

2020 was een bewogen jaar voor Son en Breugel, dus Ons Son en Breugel is in de statistieken gedoken om de meest gelezen berichten uit te lichten.

Ons Son en Breugel maakt op deze laatste dag van het jaar de balans op. De website groeide met maar liefst 39% naar ruim 310.000 als we kijken naar het aantal bekeken pagina’s en nieuwsberichten. Het totaal aantal unieke bezoekers steeg met 34% naar bijna 80.000. Wij danken onze lezers dan ook uit de grond van ons hart, want Ons Son en Breugel bestaat voor jullie.

We hebben even verder gekeken naar de cijfers en een kleine opsomming gemaakt van enkele meest gelezen berichten en best bekeken video’s van 2020.

De verdwijning van Bianca Wijtenburg

Het meest gelezen nieuwsbericht van 2020 is met stip de verdwijning van de Breugelse Bianca Wijtenburg. Zaterdagmiddag 18 januari rond 12:30 uur vertrok de 46-jarige Bianca Wijtenburg op de fiets om boodschappen te doen. Bianca Wijtenburg kwam echter niet thuis. Haar familie probeerde haar te bellen, maar haar telefoon stond uit.

Omdat de familie na enige tijd ongerust werd, riepen zij de hulp in van de politie. De politie liet een foto van haar en haar zwarte fiets circuleren in de hoop aanknopingspunten te vinden. Op woensdag laat in de middag kwam echter het nieuws: haar levenloze lichaam werd teruggevonden in de bossen nabij de Alpenlaan in Son.

Breugel bang voor ontsnapte python

In de nacht van 11 op 12 april ontving de politie een opvallende melding: een python was ontsnapt in Breugel. De slang was ongevaarlijk voor mensen benadrukte de politie, maar door de lage temperaturen in april is het klimaat wel gevaarlijk voor de slang. Een zoektocht werd op touw gezet. De vraag in het dorp werd nadien regelmatig gesteld of de slang inmiddels alweer veilig thuis was.

Het duurde ruim twee weken voordat de slang gevonden werd. De (naar wat later bleek) boa constrictor werd gevonden door een teckel genaamd Sam. De vondst kwam echter te laat voor de slang.

Het verplaatsen van de carnavalsoptocht

Je zou het haast vergeten, maar carnaval 2020 was niet geannuleerd. Desondanks was er vrees dat de carnavalsoptocht op carnavalszondag niet door zou kunnen gaan. Windstoten tot 80 kilometer per uur werden voorspeld, waardoor carnavalsvereniging de Krutjesrapers de keuze maakte de optocht te verplaatsen naar carnavalsdinsdag. Veiligheid staat natuurlijk voorop.

Ondanks dat het niet voor alle deelnemers aan de optocht lukte om op dinsdag mee te doen, zat de sfeer er goed in. Ook aan de kant was het minder druk. Desondanks was het voor ons mogelijk om 77 leuke foto’s met jullie te delen.

Een spoor van vernieling in Breugel na nieuwjaarsnacht

Verkeersborden kapot, prullenbakken aan gort, een put zonder deksel en zelfs het glas in het bushokje in de Asteroïdenlaan gesprongen. Het centrum van Breugel werd wakker met een kater na de nieuwjaarsnacht van 2020. Ook een ondergrondse container bij sporthal de Bongerd overleefde de feestvreugde niet. De brandweer moest uitrukken om het vuur in de ondergrondse container te doven. Door de schade moest de container compleet vervangen worden.

Door het vuurwerkverbod dat deze oud en nieuw van kracht is vanwege de coronamaatregelen (en het verbod op carbidschieten) zou je zeggen dat er dit jaar geen schade is door vuurwerk.

Dodelijk ongeval op de Sonseweg vanuit Best

Op 1 augustus rond 21:30 uur reed een man vanuit Son naar Best. Donker, op weg naar huis. In een bocht verloor de man de macht over het stuur, botste tegen een boom aan de linkerkant van de weg en kwam vervolgens rechts van de weg tot stilstand.

De bestuurder is door de brandweer uit de auto bevrijdt, maar ondanks alle inzet van de hulpdiensten ter plaatse aan zijn verwondingen overleden. De hulpdiensten zijn nog enige tijd bezig geweest voor onderzoek en bergingswerkzaamheden.

Auto belandt ondersteboven op de kruising in het centrum

Het zag er ontzettend spectaculair uit. Geen wonder dat op 12 juni de lezers van Ons Son en Breugel massaal op het bericht hebben geklikt. Door een simpele voorrangsfout op de kruising Wilhelminalaan/Nieuwstraat belandde een auto ondersteboven in een parkeervak.

De inzittenden van beide voertuigen zijn ongedeerd gebleven. Wel is er een ambulance ter plaatse geweest om de betrokkene te controleren, maar hoefden niet mee naar het ziekenhuis.

De eerste coronadode in Son en Breugel

En de lijst van 2020 kan natuurlijk niet compleet zijn zonder het coronavirus. Het jaar dat in het teken stond van testen, thuiswerken, gesloten ondernemingen, geannuleerde evenementen en mondkapjes. 11 maart was de dag dat het virus in Son en Breugel landde. En we zijn nog niet klaar met het virus.

Ons Son en Breugel introduceerde op 11 oktober het corona dashboard voor Son en Breugel. Sindsdien is het dashboard tienduizenden keren bekeken, waarmee het (op de homepage na) de meest bekeken pagina van het jaar is. We houden nog altijd dagelijks de cijfers van het RIVM bij, zodat Son en Breugel kan zien hoe het virus om zich heen grijpt.

En natuurlijk de leukste video’s

Natuurlijk bracht Ons Son en Breugel ook enkele leuke video’s uit. Met stip op één staat de uitleg van Frank Zewald, de architect van het dorpshuis, over hoe de voormalige Sint-Petrus’ Bandenkerk omgetoverd gaat worden. Ook het boek van Arjan Swinkels over de Stoerderij was in totaal duizenden keren bekeken op Facebook en Youtube. En na de video van Ons Dorp Kwist Thuis Voor De Buis is het aantal aanmeldingen voor de alternatieve dorpsquiz in twee dagen verdubbeld.

Wat niet op onze Facebookpagina of Youtube kanaal verscheen maar wel een productie was van Ons Son en Breugel, was de alternatieve dodenherdenking van burgemeester Hans Gaillard. Met een toespraak en signaal taptoe heeft Ons Son en Breugel bij kunnen dragen aan het herdenken van oorlogsslachtoffers en de gemeente Son en Breugel de twee best bekeken video’s op hun Facebookpagina geschonken.

Post article

Post article