Zoek
Sluit dit zoekvak.

Jeugd van Son en Breugel in de ban van Pokémon GO

Pokémon GO
Foto: Pexels CC0 (bewerkt)

De wereld is helemaal verslingerd aan een rage die oude tijden doen herleven: met Pokémon GO is de rage van kleine pocket monsters weer helemaal terug.

Dat Pokémon sinds de eerste anime uitzending en game in 1997 populair is, zal niemand onder stoelen of banken steken. De franchise heeft in de afgelopen 20 jaar 4.6 trillion Yen (40,5 miljard euro) omzet bezorgd voor Nintendo en Game Freak. De anime serie is inmiddels bezig met zijn twintigste seizoen en heeft 19 films op zijn naam staan. Daarnaast zijn de talloze videogames, merchandising en de trading card game nog onverminderd populair onder jeugd, jongvolwassenen en volwassenen.

De nieuwe app, ontwikkeld door Niantic, brengt de Pokémonwereld en de echte wereld samen in een augmented reality ervaring voor iOS en Android. In de game kunnen Pokémon gevangen worden met behulp van een smartphone, waarbij op basis van GPS gegevens bepaalde Pokémon gevonden kunnen worden. Via je camera is de Pokémon te zien op je smartphone, waarbij met het gooien van een Pokéball de Pokémon aan de verzameling kan worden toegevoegd.

Pokémon GO Pokémon GO Pokémon GO

Sinds de lancering vorige week is de game op meer smartphones geïnstalleerd dan Twitter. De game is te vinden in een beperkt aantal markten, maar is op verschillende manieren toch in Nederland al te spelen. En of er gespeeld wordt: tientallen jongeren gaan kriskras door het dorp om hun Pokémonverzameling compleet te maken.

Overal om je heen zie je jongeren, vaak in kleine groepjes, voorovergebogen rondlopen met smartphone in hun hand. De redacteur van Ons Son en Breugel was aangeschoven bij de commissie burgerzaken in het gemeentehuis, maar was meer gefascineerd door de grote hoeveelheid jongeren die op het Raadhuisplein (naar verluid) een Tentacruel aan het vangen waren. De grootste groep die voorbij kwam bestond uit dertien Pokémontrainers die allemaal hetzelfde doel hebben. Even verderop op het Kerkplein hadden (naar verluid) een groep van 30 tot 40 jongeren zich verzameld om samen Pokémon GO te spelen. Eerder op de dag zag je op de raarste plekken groepen jongeren die gezamenlijk er op uit gingen, op zoek naar die ene Pokémon.

Uit onderzoek bleek dat de Nederlandse jeugd tussen de 12 en 20 Europees gezien het meest zaten, met de komst van Pokémon GO juist dat de jongeren meer zijn gaan bewegen door de grote wandelafstanden die ze afleggen. Ouders laten op social media massaal weten dat ze blij zijn dat hun kinderen van de bank komen en lekker buiten gaan spelen. Landelijk is de rage ook niet onopgemerkt gebleven. Onze collega’s uit Tubbergen waren ook zeer gefascineerd door de game.

Lees meer over de jeugd