Zoek
Sluit dit zoekvak.

Jos van Stipdonk Koninklijk onderscheiden

koninklijke onderscheiding
Foto: Eemsbode

Op zaterdag 19 november 2016 reikte burgemeester Hans Gaillard een Koninklijke onderscheiding uit aan een bijzondere dorpsgenoot met een grote staat van dienst.

De burgemeester reikte de onderscheiding tijdens een concert van Muziekvereniging Eindhoven West uit, in de Philips Hall van het Evoluon in Eindhoven. De heer Jos van Stipdonk (68 jaar) heeft zich jarenlang op diverse terreinen op bijzondere wijze verdienstelijk gemaakt voor de samenleving.

De heer Van Stipdonk is actief geweest bij de Stichting Holtus Zeilkampen te Eindhoven van 1971 tot 2003. Deze organisatie (vanaf 1983 een stichting) organiseert sinds 1946 zeilkampen voor jongeren van 12 t/m 18 jaar op het Holtus-eiland in Loosdrecht. De stichting draait volledig op vrijwilligers en probeert door lage deelnemersbijdragen het zeilen voor iedereen beschikbaar te maken. De heer Van Stipdonk is als deelnemer aan de kampen gestart in 1961. Vanaf 1971 was hij zeilinstructeur. In 1983 was hij medeoprichter van de Stichting Holtus zeilkampen. Hij was secretaris van deze stichting van 1983 tot 2003. Naast deze bestuursfunctie was hij tot in 2003 iedere zomer bij de kampen ook actief als instructeur, schipper en technische staf.

Daarnaast heeft Jos van Stipdonk vrijwilligerswerk verricht bij Kids on Ice Eindhoven van 1992 tot 2012. Kids on Ice is een kunstschaatsvereniging in Eindhoven voor kinderen vanaf 4 jaar. Hij is, vanaf het moment dat zijn dochter begon met kunstschaatsen in 1992, bij Kids on Ice actief als decorbouwer. Voor de ijsshows werden diverse – van kleine tot enorm grote – decors gebouwd, die tijdens de shows op het ijs komen. Het bouwen van deze decors kostte veel tijd en energie. Door zijn achtergrond als docent handvaardigheid en techniek werd hij gezien als een grote aanwinst voor de groep van decorbouwers.

Vanaf 1995 tot heden is de heer Van Stipdonk ook actief bij Muziekvereniging Eindhoven West. Deze muziekvereniging is opgericht in 1945 en geeft jaarlijks ongeveer 6 concerten, waaronder dit jaar het groots concert in het Evoluon.

Sinds 1987 is Jos van Stipdonk lid van de vereniging. Sinds maart 1995 tot op heden is hij voorzitter. Bij zijn aantreden kende de vereniging een moeizaam bestaan. Dankzij zijn grote persoonlijke inzet is het echter weer een levendige en groeiende vereniging geworden, die ook aantrekkelijk is voor jongeren.

In 2015 maakte de vereniging een reis naar Mexico. Tijdens deze reis gaf het korps een aantal concerten. Deze reis werd mogelijk gemaakt door de inzet en het organisatietalent van de heer Van Stipdonk.

De heer Jos van Stipdonk is van 1971 tot aan zijn pensionering in 2009 docent sport, handvaardigheid en techniek bij het Pleincollege Aloysius de Roosten in Eindhoven. Hij was altijd bereid om zich naast zijn eigenlijke taken als docent in te zetten voor de school en de leerlingen. Hij deed meer dan wat van hem in de uitoefening van zijn hoofdfunctie redelijkerwijs verwacht mocht worden. Hij heeft onder andere een belangrijke bijdrage geleverd aan het organiseren van de jaarlijkse sportdag, het mede-organiseren van de theaterdag, het aankleden van de school voor gezellige bijeenkomsten, zoals diploma-uitreikingen, Sinterklaasvieringen en de Kerstvieringen, het organiseren van het jaarlijks brugklaskamp, het mede-organiseren van zeilkampen in de zomervakantie, het organiseren van acties voor goede doelen, het mede-organiseren van skivakanties en het mede-organiseren van het uitwisselingsprogramma met School 208 in Minsk in Wit-Rusland.

Ten slotte is Jos van Stipdonk vrijwilliger bij de Avondwandelvierdaagse in Son en Breugel, was hij vrijwilliger bij de “Samenloop voor Hoop” in juni 2016 in Son en Breugel en is hij mede-initiatiefnemer van de jaarlijkse barbecue in zijn straat.


Download nu de app van Ons Son en Breugel voor iOS in de App Store Download nu de app van Ons Son en Breugel voor Android in Google Play