Jouw oude kerstboom wordt biomassa en compost

Kerstboom
Foto: Pixabay CC0

Deze week moet de kerstboom aan de straat, die na het ophalen verwerkt wordt als toekomstige biomassa en compost voor akker- en landbouw.

De gemeente is overgegaan naar een andere afvalverwerker: Blink. Dat is nog even wennen en kennismaken. Deze week kan Son en Breugel ook gaan wennen aan het ophalen van de kerstbomen, wat op 12 januari plaats zal vinden.

De vrachtwagens van Blink zullen door de straten van Son en Breugel rijden, op zoek naar kerstbomen die aan de straat zijn gezet. Deze worden apart ingezameld, om de afvalstroom zo veel mogelijk gescheiden te houden. Maar wat gebeurt er met de kerstbomen als ze opgehaald zijn?

Biomassa en compost

Hoewel de bomen zo veel mogelijk kaal aan de straat worden gezet, kan deze nog versiersels bevatten. Bij Suez in Helmond worden daarom de eerste onzuiverheden zoals plastic uit de boom gehaald. In een later stadium worden met een grote magneet de metalen eruit gehaald, zoals kerstbalhangers.

De boom wordt verder bij Suez verwerkt of versnipperd naar een een derde partij gestuurd. Het houtachtig materiaal wordt daarna ingezet van het opwekken van energie als biomassa. Het loof en blad wordt compost dat later wordt gebruikt als bodemverbeteraar voor de akker- en landbouw.

Post article

Post article