Search
Close this search box.

Kamerlid VVD stelt vragen over bescherming Sint-Petrus’ Bandenkerk

Kamerlid VVD stelt vragen over bescherming Sint-Petrus' Bandenkerk
Foto: Ons Son en Breugel

De strijd om de Sint-Petrus’ Bandenkerk in Son wordt inmiddels ook in Den Haag gevoerd, waar  de VVD specifiek vragen heeft gesteld over de sloop van de kerk.

Het VVD kamerlid Antoinette Laan-Geselschap heeft schriftelijk vragen gesteld aan minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Laan-Geselschap, woordvoerster ruimtelijke ordening, Omgevingswet en cultuur (letteren, monumenten) voor de VVD, stelde vragen over bescherming van gebouwen uit de wederopbouw.

De vragen zijn simpel: vindt de minister dat naast de 187 gebouwen uit de wederopstand die nu al beschermd worden ook de Sint-Petrus’ Bandenkerk in Son van sloop behoed moet worden. Daarnaast worden vragen gesteld over restauratie van het Fatimahuis in Weert en de Machinist in Rotterdam, de stad waar Laan-Geselschap eerder al wethouder was van sport, cultuur en recreatie.

“Bent u bekend met de 1e en 2e tranche van 187 monumenten uit de wederopbouwperiode 1940–1965 die door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) zijn aangewezen als Rijksmonument? Deelt u de mening dat wederopbouwparels, zoals bijvoorbeeld de St. Petrus Bandenkerk te Son, moet worden beschermd tegen afbraak en/of verval?”

Volgens het kamerlid is de lijst Beschermingsprogramma 1959–1965 samengesteld onder tijdsdruk, waardoor nauwelijks overleg is geweest met het erfgoedveld, gemeenten en eigenaren. Antoinette Laan-Geselschap vraagt de minister alsnog in gesprek te gaan om te kijken of beeldbepalende en unieke topbouwwerken uit de wederopbouwperiode aan het beschermprogramma kunnen worden toegevoegd.

De vragen van de landelijke VVD staan haaks op de opvattingen van de lokale VVD, dat voorstander is van sloop.