Kijk mee in de tijdelijke opvang voor asielzoekers op Ekkersrijt

Een kamer met bedden van de Tijdelijke Gemeentelijke Opvanglocatie (TGO) voor asielzoekers in Son en Breugel
Foto: Ons Son en Breugel

Er wordt hard gewerkt om een Tijdelijke Gemeentelijke Opvanglocatie (TGO) voor asielzoekers op Ekkersrijt gereed te maken. De meeste kamers zijn inmiddels ingericht voor de maximaal 200 asielzoekers die naar Son en Breugel komen om aanmeldcentrum Ter Apel te ontlasten. De opvanglocatie werd tijdelijke opengesteld voor betrokken partijen, pers en omliggende bedrijven.

Burgemeester Suzanne Otters-Bruijnen is trots dat Son en Breugel een steentje bij kan dragen om de landelijke opvangproblematiek te ontlasten. “Dit gebouw is geschikt gemaakt in de afgelopen weken, en dat is in sneltreinvaart gegaan. Voor asielzoekers die bescherming zoeken. En daar zijn wij dankbaar voor als college van burgemeester en wethouders, dat we dat kunnen doen. Want iedereen is ongetwijfeld bekend met de problematiek die er op dit moment is.”

Crisissituatie

De asielzoekers die hier komen, vluchten uit voornamelijk Afrikaanse landen zoals Syrië. In veel Europese landen worden zij opgevangen. Maar de hoeveelheid asielzoekers kan het aanmeldcentrum in Ter Apel niet aan. Gemeentes springen bij. Otters-Bruijnen: “Het is vaak een crisissituatie. Vanuit de provincie kwam al eerder de oproep om een tijdelijke opvang te organiseren.” Met het oog op het mogelijke verzoek om een opvanglocatie in Son en Breugel te verwezelijken, werd eerder de voormalige Boerenbondlocatie in Breugel opgekocht.

Otters-Bruijnen: “Wij als gemeente hebben toen ook besloten om daar onze verantwoordelijkheid in te nemen, met name ook vanuit humanitaire overwegingen. Omdat er een motie ligt vanuit de gemeenteraad, maar ook omdat wij een steentje willen bijdragen door mensen die humanitaire opvang te geven. En dus bieden wij tijdelijke opvang voor maximaal zes maanden voor maximaal 200 personen.”

Sobere inrichting

Het gebouw op Ekkersrijt, compleet verzorgd en ingericht door CS&CO, is sober en gemakkelijk verhuisbaar ingericht. In kamers van minimaal twee tot maximaal zes personen zijn stapelbedden geplaatst. De opbergkasten moeten samen gedeeld worden. Een klein tafeltje met twee stoelen biedt de mogelijkheid om samen een kop koffie te drinken, wat natuurlijk ook mogelijk is in de gemeenschappelijke ruimtes.

Buiten staan verplaatsbare units met daarin douches, toiletten, wasruimtes en gemeenschappelijke ruimtes die gebruikt kunnen worden door de nachtbrakers. Binnenkort worden er gangen geplaatst zodat mensen niet in de buitenlucht hoeven te lopen om deze units te bereiken. Wie buiten wil zitten, kan op picknickbanken plaatsnemen op de parkeerplaats, die is afgezet met hekken. Van buitenaf is amper te zien dat er een tijdelijke opvanglocatie te vinden is.

24/7 toezicht

Wie in Son en Breugel in de tijdelijke opvanglocatie komt, moet voldoen aan strenge huisregels die de gemeente heeft opgesteld. Simon Le Fèvre, projectleider vanuit de gemeente Son en Breugel, licht toe: “Er is hier 24/7 beveiliging en toezicht op de locatie. Overdag ziet de locatiemanager toe op de locatie. Ook de politie, handhaving, de SBBE en Team Beveiliging zijn betrokken om de omgeving in de gaten te houden.”

De opvang in Son en Breugel is een andere situatie dan bijvoorbeeld Ter Apel, benadrukt Le Fèvre. “Het is echt een verschil met een AZC. zoals je misschien ergens anders ziet waar het COA de regie voert. Dit doen wij als gemeente. Mensen zijn vrij om rond te lopen, maar moeten zich melden als ze naar buiten gaan en als ze weer terugkomen.” Een medewerker van CS&CO vult aan dat wie zich niet houdt aan de regels die de gemeente Son en Breugel heeft opgesteld, een gesprek krijgt met het COA. Wie in de fout blijft gaan, moet terug naar Ter Apel.

Vrijwilligers

De komende weken worden de puntjes op de i gezet op Ekkersrijt 6040. In de tussentijd zal Son en Breugel moeten gaan wennen aan de nieuwe buren. Wie zelf een steentje wil bijdragen, kan zich bij de LEV Groep melden als vrijwilliger, bijvoorbeeld voor dagbesteding of om de asielzoekers een woordje Nederlands te leren.

De gemeente houdt de vinger aan de pols. Wie eventueel nog met vragen zit, kan terecht op de speciale pagina die de gemeente heeft ingericht. Ook is er een e-mailadres beschikbaar voor vragen die nog onbeantwoord blijven: tijdelijkeopvanglocatie@sonenbreugel.nl.