Zoek
Sluit dit zoekvak.

Na Kiosk ook gemeentehuis gemeentelijk monument

Na Kiosk ook gemeentehuis gemeentelijk monument
Foto: Ons Son en Breugel

Op advies van de monumentencommissie maakt het college het gemeentehuis monumentaal om het gebouw te behouden zoals het is.

De monumentencommissie heeft een lijst samengesteld met monumentwaardige gebouwen in Son en Breugel. Op deze lijst staat ook het gemeentehuis, het oude gedeelte. Als eigenaar heeft het college besloten de status aan het gebouw toe te wijzen.

Het gebouw uit 1965 van architectenbureau Geenen en Oskam is volgens de burgemeester Hans Gaillard gezichtsbepalend voor de gemeente. Vooral de gevel en de gemetselde muur van Theo van Amstel zijn karakteristiek en dienen te worden bewaard voor het nageslacht.

“Het gemeentehuis is een bijzonder voorbeeld van een gemeentehuis in moderne stijl (naoorlogs modernisme) uit de wederopbouwperiode (1945-1965)”, zegt de monumentencommissie in haar advies. “De architectuur- en bouwhistorische waarde, evenals de cultuurhistorische, situationele en ensemblewaarde, alsmede de gaafheid en zeldzaamheid maken, dat dit object bescherming verdient als gemeentelijk monument.”

Binnenkort zal de nieuwbouw voor de plint beginnen, het gedeelte naast het gemeentehuis waar nu de bibliotheek en ambtenaren gehuisvest worden. Na de nieuwbouw zal het oude gedeelte grondig gerenoveerd worden. Met de monumentale status zijn er strengere regels voor het uiterlijk van het gebouw, een keuze die volgens de burgemeester expres gemaakt is.

Recentelijk koos het college er ook al voor om het Kiosk de monumentale status te geven.


Download nu de app van Ons Son en Breugel voor iOS in de App Store Download nu de app van Ons Son en Breugel voor Android in Google Play