Search
Close this search box.

Koninklijke onderscheiding uitgereikt aan Frans van Vught

Koninklijke onderscheiding uitgereikt aan Frans van Vught
Foto: Ons Son en Breugel

Op zaterdag 13 april heeft burgemeester Hans Gaillard een Koninklijke onderscheiding uitgereikt aan een dorpsgenoot met een indrukwekkende staat van dienst als vrijwilliger: Frans van Vught.

Hij heeft zich ruim 46 jaar ingezet voor de hockeysport op plaatselijk en regionaal niveau. De Koninklijke onderscheiding werd hem uitgereikt tijdens de viering van het 55-jarig jubileum van de hockeyvereniging HTC Son op 13 april 2019.

Koninklijke onderscheiding voor Frans van Vught

Benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

De heer F.J.R. (Frans) van Vught (74 jaar) heeft zich vanaf 1972 als vrijwilliger actief ingezet voor de hockeysport op plaatselijk en regionaal niveau.

Vanaf 1972 is hij op diverse terreinen als vrijwilliger actief voor Hockeyvereniging HTC Son (circa 600 leden). 

Hij is clubscheidsrechter in de periode van 1972-1975 en vanaf 1992 tot heden. Hij is vanaf 1978 tot heden opleidingscoördinator en examinator van de clubscheidsrechters. Vanaf 1992 tot heden voert hij het wedstrijdsecretariaat (algemeen, jongste jeugd en junioren) en is hij lid van de scheidsrechterscommissie. In de periode van 1995 tot 2016 is hij lid van de tuchtrechtcommissie. Vanaf 2014 tot 2017 verzorgt hij de ledenadministratie. Daarnaast is hij vanaf 2014 tot heden secretaris van het hoofdbestuur en contactpersoon voor het schoolhockey. 

De heer Van Vught is vanaf 1972 op diverse terreinen ook actief als vrijwilliger voor de Koninklijke Nederlandse Hockeybond (KNHB) (255.000 leden), district Zuid Nederland.

Hij heeft zich in 1972 bij de KNHB aangemeld om bondsscheidsrechter te worden. Hij begon als kandidaats-bondsscheidsrechter. Vervolgens is hij van 1974 tot 2011 actief als bondsscheidsrechter. In zijn topjaren was hij scheidsrechter tot op het hoogste landelijke niveau. Bijna 40 jaar lang is hij 4000 uur actief geweest als bondsscheidsrechter.

2009 was het jaar waarin de heer Van Vught lid werd van de ABB-commissie Zuid-Nederland (aanwijzen, begeleiden en beoordelen van bondsscheidsrechters). Hij was belast met de organisatie van de beoordeling en beoordeelde zelf ook de scheidsrechters.

Vanaf 2000 adviseert hij als coördinator de verenigingen in Sint-Oedenrode, Best en Son en Breugel op het gebied van arbitrage en het afnemen van clubscheidsrechterexamens. 

Hij is jarenlang actief – en nog steeds – als opleider van clubscheidsrechters bij diverse verenigingen. Hij is ook examinator van de clubscheidsrechtersexamens voor de KNHB. De heer Van Vught is daarnaast ook coördinator verenigingsarbitrage KNHB voor de verenigingen in de regio Eindhoven en lid (en ook enkele jaren voorzitter) van de opleidingscommissie bondsscheidsrechters district Zuid-Nederland van de KNHB. Hij is al vele jaren een goed aanspreekpunt voor jonge bondsscheidsrechters. 

Ten slotte is de heer Van Vught ook al vele jaren actief bij de organisatie van de arbitrage van het Internationaal Kruikentoernooi in Tilburg (2-daags evenement, dat al 40 jaar bestaat).