Search
Close this search box.

Wat kost het vertrek van wethouder Robert Visser?

Wat kost het vertrek van wethouder Robert Visser?
Foto: Pixabay CC0

Nu wethouder Robert Visser heeft besloten om het politieke toneel van Son en Breugel te verlaten, krijgt hij een wachtgeldregeling.

Wethouder Robert Visser stopt per 1 december 2017 nadat verkapte bedreigingen, aanhoudende kritiek en verbaal geweld tegen zijn persoon zijn spreekwoordelijke emmer heeft doen overlopen. Hij stapt enkele maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 op. Per 1 december is Robert Visser dus werkeloos. Moet de wethouder zich dan gaan melden bij het UWV?

Word je ontslagen door je baas, dan word je opgevangen door het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen). Het UWV helpt je weer aan een baan en vangt je financieel op middels een WW-uitkering (Werkeloosheidswet). Je WW-uitkering is de eerste 2 maanden 75% van je laatst verdiende loon tot een maximum van 4060 euro per maand. Na twee maanden ontvang je 70% met een maximum van 3 jaar.

Vrijwel iedereen die zelf ontslag heeft genomen bij hun reguliere baas, weet dat je geen WW-uitkering krijgt. Het UWV zegt dat je dan ‘verwijtbaar werkeloos’ bent: je hebt immers zelf ontslag genomen.

Wachtgeld

Politici hebben een eigen WW-uitkering: wachtgeld. Afgetreden ministers, staatssecretarissen, Tweede Kamerleden, wethouders en gedeputeerden vallen onder de wachtgeldregeling. Het maakt hierbij niet uit of je zelf ontslag neemt of je mandaat verloopt door verkiezingen: iedere politicus krijgt wachtgeld zo lang als de persoon aangesteld is geweest, met een in 2012 vastgesteld maximum van 3 jaar en 2 maanden (net zo lang als een WW-uitkering). Zo kreeg wethouder John Frenken bij het opzeggen van de coalitie tussen Dorpsbelang en Dorpsvisie in 2016 ook een wachtgeldregeling.

Een politicus die valt onder de wachtgeldregeling ontvangt de eerste 12 maanden dat die persoon zonder werk zit 80% van het loon, waarna nog 26 maanden 70% van het loon genoten kan worden. Volgens de circulaire van 2017, opgesteld door het Ministerie van Binnenlandse Zaken, verdient een wethouder in een gemeente als Son en Breugel 5.837,78 euro per maand exclusief onkostenvergoeding. Een simpele rekensom zegt dat wethouder Robert Visser het eerste jaar 4670,22 per maand (56042,69 euro per jaar) krijgt en daarna nog 26 maanden 4086,47 euro per maand (49.037,35 per jaar).

Na de eerste drie maanden gaat de sollicitatieplicht in. Mocht er nieuw werk worden gevonden wat tenminste 70% van het loon als politicus op moet leveren, dan komt de wachtgeldregeling te vervallen. Wordt er een baan gevonden dat minder dan 70% opleveren, dan wordt het loon aangevuld tot die 70%. Er kan begeleiding ingeschakeld worden om een nieuwe baan te vinden.

Omdat wethouder Robert Visser bij fractievoorzitter Elly Brocken al aan had gegeven geen derde wethouderstermijn te ambiëren zou de wachtgeldregeling na de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018 ook van kracht zijn gegaan.

Nieuwe wethouder

Maar dat is nog niet alles. Dorpsbelang gaat zelf op zoek naar een nieuwe wethouder die tot aan de verkiezingen de portefeuilles van Robert Visser over zal nemen. Deze nieuwe wethouder is langer dan drie maanden als wethouder aan de slag, wat in zal houden dat deze persoon een gegarandeerde wachtgeldregeling van twee jaar krijgt: het eerste jaar ontvangt deze persoon 80% van het wethoudersloon (4670,22 per maand), het tweede jaar 70% (4086,47 euro per maand).

Mocht Dorpsbelang geen wethouders leveren in de komende coalitie of kiezen voor een andere wethouder, dan heeft deze persoon naast het loon dat de wethouder in die maanden heeft gewerkt ontvangt recht op wachtgeld. Deze persoon valt dus in hetzelfde schuitje als de vorige wethouder, alleen met een kortere doorlooptijd.

Mocht Dorpsbelang in maart niet terugkeren in de coalitie en/of een (andere) wethouder leveren, dan kost dit voor beide wethouders het eerste jaar 9340,44 per maand (112.085,28 per jaar), het tweede jaar 8172,94 euro per maand (98.075,28 euro per jaar) en de resterende periode van 14 maanden 4086,47 per maand (49.037,35 per jaar). Afhankelijk van hoe snel er een nieuwe baan gevonden zal worden natuurlijk.


Download nu de app van Ons Son en Breugel voor iOS in de App Store Download nu de app van Ons Son en Breugel voor Android in Google Play