Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ledverlichting bij voetgangersoversteekplaatsen

Ledverlichting bij zebrapaden
Foto: Ons Son en Breugel

Vanaf donderdag zijn de voetgangersoversteekplaatsen in het dorp voorzien van duurzame ledverlichting. Daardoor zijn de zebra’s voor automobilisten ook ’s avonds beter zichtbaar en wordt het oversteken voor voetgangers een stuk veiliger.

De verlichting is door wethouder Vortman van verkeer en vervoer officieel in gebruik genomen. De ledverlichting werkt op zonne-energie en hoeft niet op het lichtnet te worden aangesloten.

Bij de start van het Project Verledden van de Openbare Verlichting op 10 oktober 2017, de dag van de duurzaamheid, deden de OVL-aannemer Ziut en wethouder Vortman een klein marktonderzoek onder het aanwezige publiek. Het doel was het publiek te laten kiezen voor een verlichtingsoplossing voor de zebrapaden. Men kon uit de opstellingen kiezen uit een aantal kleuren van de verlichting en of de verlichting moet knipperen of niet. Het publiek koos in grote meerderheid voor witte niet knipperende verlichting.

Ziut laat weten dat de vervanging van de ruim 4700 armaturen door led-armaturen eind maart voor meer dan 95% gereed zal zijn. Dat betekent dat de gemeenschap Son en Breugel al bijna de beoogde besparing van 50% op de energiekosten van de openbare verlichting realiseert, een besparing van 450.000 KWh per jaar.

Maar we zijn er nog niet, want nog niet alles is al optimaal ingeregeld. Er zitten nog onvolkomenheden in het areaal die buiten per straat nagelopen moeten worden. Er zijn daarom nalooprondes nodig om de armaturen of palen waar nog iets mee moet, na te lopen en ook die aan te sluiten. Deze ’’sleepronden” zullen nog enkele weken in beslag nemen.

Daarna worden er nog definitieve lichtmasten en led-armaturen geplaatst op plekken waar nu nog gebouwd gaat worden, bijvoorbeeld in delen van Sonniuspark.

Neem dan contact met ons.