Zoek
Sluit dit zoekvak.

Legionella aangetroffen in waterzuiveringsinstallatie Rendac

Rendac
Foto: Google Maps

Hoewel de kans op besmetting van legionella bij Rendac klein is, heeft het bedrijf in samenwerking met de GGD maatregelen getroffen.

GGD Brabant Zuid-Oost heeft vanochtend middels een persbericht bekend gemaakt dat half maart in de waterzuiveringsinstallatie van Rendac legionella aan is getroffen. Hierbij is mogelijk ook de Sonse Heideloop (stinkloop) besmet met de bacterie, dat longontsteking en hoge koorts kan veroorzaken. De GGD is met Rendac in overleg gegaan en hebben maatregelen getroffen. Het RIVM zal verder verdere metingen verrichten.

De GGZ zegt dat de kans op besmetting, dat via de longen door het inademen van besmette waterdruppels kan gebeuren, klein is. “Het risico op een legionella besmetting voor mensen die recreëren in de omgeving van Rendac is klein,” zegt GGD Brabant Zuid-Oost. “Er is geen reden om het gebied te mijden.” Mochten er toch beginnende verschijnselen (zoals lichte koorts, spierpijn en niet lekker voelen) of gevorderde verschijnselen (longontsteking en hoge koorts), neem dan contact op met je huisarts.

Gezien er lokaal boven gemiddeld legionellabesmettingen worden geconstateerd, worden mogelijke bronnen in Eindhoven en Son en Breugel onderzocht. Zo werd eind 2017 in de Meierij een afvalwaterzuiveringsinstallatie geïdentificeerd als bron voor een aantal legionella patiënten in die regio.