Zoek
Sluit dit zoekvak.

Lekkerland krijgt derde Lean & Green Star voor reduceren CO₂ uitstoot

Lekkerland krijgt derde Lean & Green Star voor reduceren CO₂ uitstoot
Foto: Wikipedia CC0

Door inefficiëntie in de keten te reduceren en haar inspanning om CO₂ doelstellingen te halen beloont het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat Lekkerland met haar derde Lean & Green Star.

Samen met nog vijf andere bedrijven mocht Lekkerland de derde ster in ontvangst nemen, meldt het bedrijf. Lekkerland is grootleverancier van levensmiddelen en levert aan onder andere NS stations, HEMA, Bakker Bart en Jamin. Peter Korte, directeur operations van het op Ekkersrijt gevestigde bedrijf, mocht de ster uit handen van Mariette van Empel, programmadirecteur duurzame mobiliteit van het ministerie, in ontvangst nemen tijdens het Festival Duurzame Mobiliteit.

“We bespreken met onze leveranciers hoe planningen overlappen om zo lege kilometers te reduceren”, zegt Peter Korte. “Onze klanten profiteren van een dynamische routeplanning: we rijden niet als een vaste busdienst, maar bestuderen hoe we het wagenpark het efficiëntst kunnen inzetten om de klanten optimaal te beleveren met zo weinig mogelijk kilometers. Dankzij de drie temperatuurzones in onze vrachtauto’s nemen we naast de houdbare producten ook direct de vers-stroom en de diepvriesproducten voor de klant mee. En we nemen we de emballage meteen weer mee terug.”

“We voegen zogenaamde rotatiepunten toe in ons netwerk. Vanuit overslagpunten aan de rand van de stad beleveren duurzame kleinere voertuigen onze klanten in de centra. De busjes hebben zonnepanelen op het dak voor de koeling. Er lopen ook proeven met elektrisch aangedreven busjes en vrachtwagens in Nederland en Zwitserland. We verbeteren continu, we bekijken hoe we steeds efficiënter en groener kunnen worden. Dat leverde ons zeven procent CO2-besparing en kostenreductie per rolcontainer op. Dat is twee procent boven de norm van de derde Lean & Green Star.”

Naast Lekkerland ontvingen ook Boston Scientific International B.V., Chep Benelux B.V., Moonen Packaging, Tielbeke Transport B.V. en Kuypers Neer BV. een derde Lean & Green ster.