Ons Son en Breugel geeft deze gemeenteraadsverkiezing alle lijsttrekkers een podium, en Mireille Bonnier van CDA is vandaag aan het woord. Zo gaat Son en Breugel op 14, 15 en 16 maart 2022 goed geïnformeerd naar de stembus.
Kennismaking met Mireille Bonnier
Als tiener trok Mireille naar Son en Breugel met haar familie, omdat haar vader Jack Bonnier hier in 1982 burgemeester werd. Nu heeft zij ook een gezin met inmiddels vier kinderen in Son. In het dagelijks leven werkt de 52-jarige Mireille bij de Nederlandse producten van lichtbronnen Signify (het voormalige Philips Lighting).
Als dochter van de voormalige burgemeester is politiek haar niet vreemd. “Wij hebben heel erg meegekregen ‘probeer iets bij te dragen aan de samenleving’. Als je van houdt en krijgt de kans er iets aan bijdragen om het nog mooier te maken dan het al is, wil ik die verantwoordelijkheid graag nemen.”
Samenstelling afgelopen vier jaar
De afgelopen vier jaar heeft het CDA drie zetels gehad als coalitiepartij. Deze zetels werden bezet door Camille Limpens, Henk Hulsen en Peer Spooren. Peer Spooren heeft zich eind 2021 afgesplitst nieuwe partij Hart Voor Son en Breugel.
Als coalitiepartij leverde CDA één wethouder: Jan Boersma. Ook kreeg de partij ondersteuning van burgerleden Giel van Beers, Albert Vink en Mireille Bonnier.
Plus- en minpunten afgelopen vier jaar
Als één van de werkgroepleden voor de nieuwe bestuursstijl in Son en Breugel ziet Mireille dat er meters zijn gemaakt. “Als je kijkt naar de intentie waarmee we gestart zijn om de bestuursstijl te veranderen, dan denk ik dat we hard gewerkt hebben met de raadswerkgroep. Dat het een cultuurverandering is, niet alleen bij de gemeenteraad, maar ook bij de ambtenaren.
Tegelijkertijd ziet Mireille dat er nog ruimte is voor verbetering. “We hebben goede stappen gezet, maar we zijn er nog niet, daar moet nog aan gewerkt worden. Dat heeft tijd nodig.”
Kieslijst CDA
- Mireille Bonnier
- Jan Boersma
- Henk Hulsen
- Giel van Beers
- Gert Jan van Steenhoven
- Camille Limpens
- Aleyna Avci
- Albert Vink
- Lia den Hamer
- Kris Hulsen
- Gerard Scheepens
- Bert Corbijn
- Rinus Verhagen
- Frans Scholtens
- Anne Douma
- Hans Werner
- Ad Hensen
Belangrijkste onderwerpen deze gemeenteraadsverkiezing
De centra van Son en Breugel
Het centrum van Son en het centrum van Breugel vormen het hart van de twee dorpskernen. “Daar moeten we echt aandacht aan besteden. Breugel Bruist: fantastisch. Er ligt echt een heel mooi plan, daar hebben we alle vertrouwen in. De sporthal is aanbesteed, daar gaan we mee aan de gang. De boerderij is klaar en in gebruik genomen. En wij zien daar een prachtig, mooi evenementenplein tussen die twee in een groene, open omgeving.”
“Wij denken dat wij een prachtig horecaplein op het Raadhuisplein zouden kunnen maken met grote terrassen. We denken dat de bushalte een stukje verlegd kan worden en zo de hoge drempels tussen de twee pleinen weg kunnen zodat je één gelijkvloerse omgeving krijgt. En het mag zeker niet alleen maar steen zijn, wij willen een groene omgeving.”
Woningbouw
CDA zet in op nieuwe, betaalbare woningen. “We hebben al genoeg dure huizen in Son en Breugel. Het gaat echt over sociale huur, sociale koop en het middensegment.” Om dat mogelijk te maken heeft het CDA allerlei creatieve ideeën.
Naast de plannen die op dit moment uitgevoerd worden vanuit het huidige woningbouw programma ziet CDA ook kansen op Driehoek. “Echt een mooie plek voor een groot woningplan, in samenspraak met omwonenden uiteraard zoals bij elk woningbouwplan. Met vrijgekomen agrarische bebouwing kunnen we ook creatiever en soepeler omgaan. En Ekkersrijt Oost moeten we ook niet uit de weg gaan als mogelijke plek voor hoogbouw.”
Nieuwe bestuursstijl
“Mensen willen zich meer laten horen. De gemeenteraad beslist, maar dat moet op basis van de juiste input. Mensen moeten vanaf het begin betrokken worden. Tegengeluid en voorgeluid. En de gemeenteraad neemt pas een beslissing als ze vinden dat er voldoende geluisterd is naar betrokkenen. Daar moeten we met z’n allen aan werken.”
Het begint bij communicatie, maar gaat verder dan dat. “Communicatie gaat al heel veel beter. Het moet bij inwoners gaan leven. Het is een cultuurverandering waar iedereen aan moet wennen. Een cultuurverandering kost tijd en we moeten het die tijd geven. Na de verkiezingen gaan we kijken hoe we het definitief gaan doen. Het wordt tijd om het door te zetten. “