Lintje voor dorpsgenoten Angeline Wijns en Anneke Kauffmann

Een lintje/koninklijke onderscheiding die uitgereikt wordt
Foto: Ons Son en Breugel

Burgemeester Hans Gaillard ging vanochtend vroeg de deur uit om een lintje uit te delen aan Angeline Wijns en Anneke Kauffman. Het uitdelen van deze twee koninklijke onderscheidingen was onderdeel van de landelijke lintjesregen.

Koninklijke onderscheiding (lintje) voor mevrouw J.C.E. Kauffmann – Spaan

Benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Anneke Kauffmann (83 jaar) zet zich al jaren in als vrijwilliger binnen de Son en Breugelse gemeenschap. Anneke Kauffmann is al meer dan 30 jaar actief als vrijwilligster voor de Protestantse Gemeente Sint-Oedenrode, Son en Breugel.

Zij is vanaf 1990 tot op heden lid van de pastorale raad en wijkcoördinator voor de wijk De Gentiaan in Son. Vanaf 2005 tot op heden is zij coördinator en sturende kracht van het kerkelijk bureau.

Daarnaast verricht zij allerhande andere werkzaamheden, zoals het verzorgen van maaltijden voor alleengaanden (vanaf 2015), het maken van kerststukjes voor gemeenteleden, het organiseren en uitvoeren van de kerstviering voor ouderen, het organiseren van bijbel- en gespreksmiddagen voor ouderen, het vervoeren van gemeenteleden naar en van kerkdiensten en het draaien van koffiediensten. Daarnaast springt zij bij als er iemand uitvalt en staat zij klaar als iemand hulp nodig heeft.

Vanaf oktober 2017 is mevrouw Kauffmann actief als vrijwilliger bij het Bijna Thuis Huis “Madelief”. Zij draait periodiek een dienst en verricht haar werkzaamheden met veel warmte en aandacht voor de bewoners en hun naasten.

Anneke Kauffmann is vanaf augustus 2018 actief als chauffeur bij AutoMaatje Son en Breugel. Zij heeft circa 150 ritten (heen en terug, tussen de anderhalf en drie uur) gereden, gemiddeld 1 keer per week.

Vanaf 2018 tot op heden is mevrouw Kauffmann actief als gastvrouw bij zwemclub Plons van Zonhove. Op de maandagavond helpt zij als gastvrouw een client bij het uit- en aankleden en te water laten.

Koninklijke onderscheiding (lintje) voor mevrouw A.E.J.M. Wijns-Petit

Benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Mevrouw Angeline Wijns (62 jaar) zet zich al jaren in als vrijwilliger op diverse maatschappelijke terreinen in Son en Breugel.

Angeline Wijns heeft voor Tennisvereniging Son en Breugel diverse vrijwilligersactiviteiten verricht. Van 1983 tot 1993 verzorgde zij de boekhouding van de ledenadministratie. Van 1984 tot 1988 was zij lid van het jeugdbestuur. In die rol was zij enkele jaren ook voorzitter van de jeugd in het hoofdbestuur. Van 1988 tot 1995 was zij medeverantwoordelijk voor het verzorgen van het baanonderhoud. Van 1994 tot 1996 was zij lid van de feestcommissie. Van 1995 tot 2000 was zij organisator van het jeugdparktoernooi. Van 1995 tot 2000 was zij secretaris van de Technische Commissie.

Zij woonde vergaderingen bij, maakte agenda en notulen, overlegde met trainers, maakte samen met de trainers indelingen van de lessen en de competitieteams en zorgde ervoor dat ieder team een ouder/begeleider had. Ook had zij contacten met de Tennisbond. Als er toernooien waren verzorgde zij de indeling en het digitaal plannen van de wedstrijden. Ook leidde zij oudere jeugd op, om taken van haar over te nemen.

Mevrouw Wijns was van 1987 tot 1991 actief als assistent eindregisseur van de zittingsavonden georganiseerd door Carnavalsvereniging De Krutjesrapers. Zij was verantwoordelijk voor de indeling van de avond, het tijdschema van de artiesten, het begeleiden van de dames die kleding en de schmink verzorgden, het ontvangen van de artiesten en de decoropbouw en de attributen.

Van 1998 tot in 2013 was mevrouw Wijns als vrijwilliger actief bij Parochie Heilige Oda. Zij begeleidde als lid van de doopgroep ouders tijdens de voorbereiding van de doop van hun kind. Zij organiseerde de voorbereidingsavonden en zat die ook voor. Bij het toedienen van het doopsel assisteerde zij de priester en begeleidde zij ook de ouders.

Zij was contactpersoon namens de parochie voor priester-missionaris pater Piet van Heijst. Hij is missionaris van de Witte paters van Afrika, werkzaam bij de missie in Zambia en oud parochiaan van Son. Hij bracht elke vakantie door in Son en hielp dan mee met de vieringen in de kerk. In 2017 organiseerde Angeline Wijns het 50-jarig jubileum van deze pater in de kerk in Son.

Zij heeft gedurende twee perioden vrijwilligersactiviteiten verricht bij hockeyvereniging HTC Son. Zij was van 2002 tot 2008 coach van enkele meisjesteams. En van 2017 tot in 2019 was zij teammanager van het eerste damesteam.

Als coach had zij onder ander overleg met de jeugdtrainers en met de ouders over bijvoorbeeld het rijschema. Als manager van Dames 1 regelde zij alle nevenzaken rondom het team, zodat de trainer-coach ontlast werd. Zij legde de contacten met de tegenstanders, organiseerde activiteiten om de onderlinge band tussen speelsters te vergroten. Ook organiseerde zij activiteiten in algemeen clubbelang, onder andere om geld in te zamelen. Daarnaast was zij een luisterend oor voor de dames, met name als het “vrouwenzaken” betrof.

Sinds 2010 is mevrouw Wijns vrijwilliger bij De Zonnebloem, afdeling Son en Breugel. Zij bezoekt gasten, houdt contact met hen en begeleidt ze naar diverse activiteiten, georganiseerd door De Zonnebloem.
Zij is vanaf 2010 tot op heden tevens bestuurslid: Van 2010 tot 2018 was zij penningmeester en vanaf 2018 tot op heden is zij voorzitter.

Daarnaast verzorgt zij de contacten met de regiovertegenwoordigers en met de plaatselijke verenigingen, zoals de Lions, Rotary, Kruiswerk en de LEV-groep. Ten slotte is zij medeorganisator van de jaarlijkse vrijwilligersdag, bedoeld als bedankje aan de vrijwilligers.

Tweede lintjesregen van het jaar

Recentelijk ontvingen Elly Brocken, Willem Buurke, Theo Groenemans en Kees Vortman ook een lintje voor hun werk binnen de gemeenteraad van Son en Breugel.

Post article

Post article