Marianne, Stephen en Helga staan helemaal klaar… Voor U

Marianne van der Putte, Stephen Philippi en Helga Helders met de blauwe ansichtkaart met Voor U
Foto: Ons Son en Breugel
Nieuws

Dartelend komt Helga Helders binnen, met een glimlach van oor tot oor. Een glimlach die al een hele tijd verdwenen was in de raadzaal van Son en Breugel. “Ik heb een naam!”

Ze bereidt zich enkele minuten voor om het stapeltje ansichtkaarten dat ze mee heeft genomen klaar te leggen. Als Marianne van der Putte en Stephen Philippi erbij geroepen worden, verschijnt ook bij hen een glimlach van oor tot oor. Op het dressoir liggen de blauwe ansichtkaarten verspreidt, met allerlei kernpunten die de nieuwe politieke partij van het drietal kunnen gaan worden. ‘Gewoon’, ‘groen’, ‘zorg’, ‘samen’. Na een korte uitleg van Helga wordt het duidelijk wat de nieuwe partijnaam wordt. Helga pakt twee ansichtkaarten en voegt ze samen. “Kijk, zo kunnen we duidelijk maken waar we voor staan. Gewoon Voor U.”

Voor U, de naam voor een nieuwe politieke partij die zichzelf afgesplitst heeft van Dorpsvisie. “Ik kreeg het vanmiddag zo gepresenteerd door Wendy Bekkers van Wens Reclame,” licht Helga toe. “En ik dacht ‘wooo, dat is ‘m'” Dezelfde reactie hebben Marianne en Stephen, die samen met Helga de nieuwe partij vormen. De ideeën worden ter plaatse hardop gedeeld, ansichtkaarten worden samengevoegd. Maar alles eindigt met die alles ene blauwe ansichtkaart, Voor U.

“Ik was helemaal over de zeik”

Aan de keukentafel zitten de drie lachend aan de koffie en thee, klaar om hun verhaal te doen. Want het was een turbulente week, waarbij de drie gezichten van de nieuwe partij vertrokken bij Dorpsvisie. Woensdag 1 juli was het Stephen die als eerste vertrok. “Het is bij mij begonnen. Er is een bepaalde gesprekswisseling geweest via WhatsApp. Dat lag meer op privévlak dan Dorpsvisievlak. Na drie keer lezen trok ik de conclusie dat er werd getwijfeld aan mijn integriteit.” Het werd duidelijk dat er naast de reguliere informatie- en communicatiestroom binnen Dorpsvisie een aparte communicatiestroom was, waar dissidenten zoals het drietal buiten gehouden werd. “Ik was helemaal over de zeik. Ik deed mijn verhaal, maar had het gevoel dat ze mij niet verstonden.”

Helga en Marianne pakten twee dagen later ‘hun koffers’ en namen daarbij hun stem binnen de gemeenteraad mee. De raadszetels van Helga en Marianne vormen nu de basis waarmee de nieuwe partij al meteen een vuist kan maken. Helga: “Ik moest me conformeren aan de meerderheid van de partij. Hoeveel ze ook probeerden om mij te overtuigen om het plan voor het dorpshuis door te laten gaan, bleef ik bij mijn standpunt.” Het doet Helga zeer dat na tien jaar inzet voor de partij een breuk onvermijdelijk bleek vanwege haar op sommige onderwerpen afwijkende standpunten. “Elke keer als ik iets inbracht, werd ik niet gehoord. Ik was er klaar mee.” Het gevoel bekroop Helga dat ze enkel goed was voor stoelvulling in de raad, om de zes zetels die Dorpsvisie warm te houden. Marianne: “Wij werden nergens bij betrokken. Alles was al geregeld voordat het überhaupt op tafel kwam binnen het partij overleg.”

De naam Voor U een eerste stap

Nu het drietal zichzelf los geworsteld heeft van hun oude partij, voelen ze zich vrij om op te komen voor hun kiezers. Los van verkiezingsbeloftes en een realiteitszin van het hier en nu. Stephen: “We leven in een hele andere wereld dan een paar maanden geleden. Corona heeft een hele grote invloed op alles. Na realisatie van het dorpshuis en Breugel Bruist zien wat de gevolgen zijn, dat wil ik niet op mijn geweten hebben.” Marianne: “Ik heb tegen burgemeester Hans Gaillard, toen ik mijn voornemen om te stoppen besprak, mijn zorgen geuit over de financiën. De provincie heeft ons al op de vingers getik en reken maar dat we nu onder een vergrootglas liggen” Ze vervolgt: “Mij lijkt het een goed idee om een referendum waar we deze plannen voorleggen organiseren, met de uiteindelijke kosten. Laat mensen zelf maar kiezen.”

De breuk is nog heel vers, maar Helga, Marianne en Stephen zijn met een hernieuwde vorm van enthousiasme ideeën en standpunten met elkaar aan het uitwisselen. De naam Voor U is daarin een eerste stap, een gezicht bij hun stem. Onderling zijn er nog genoeg verschillen in dossiers, maar nemen voldoende tijd om naar elkaar te luisteren en hun achterban te raadplegen. Zachtjesaan worden de hulptroepen opgetrommeld om hun slagkracht te kunnen vergroten. Een hele verandering.

Wie het avontuur van Voor U wil volgen, kan (voorlopig) terecht op hun Facebookpagina.

Post article

Post article