Mededeling met grote gevolgen: afvalverwerker stapt uit Blink

Afval wordt opgehaald door een vuilniswagen van Blink
Foto: Ons Son en Breugel

Afvalinzamelaar PreZero stapt uit Blink door een vertrouwensbreuk met de bestuursvoorzitter, waardoor de samenwerking stopt.

In 2021 stapte de gemeente Son en Breugel in bij Blink, een samenwerking tussen negen gemeentes en afvalverwerking PreZero. Door samen te werken kon afvalinzameling goedkoper en efficiënter, was het idee. PreZero verwerkt het opgehaalde afval in Helmond en bemant ook de milieustraten in de gemeenten.

PreZero heeft echter op 9 maart aan het einde van de middag haar vertrouwen opgezegd in Blink bestuursvoorzitter Marita van Lierop, die tevens ook wethouder in Helmond is. “Wij willen geen geld, tijd en energie meer steken in een regeling zonder toekomst,” onderbouwde PreZero volgens het Eindhovens Dagblad. Daarmee komt een einde aan een samenwerking van twintig jaar.

Bijeenkomst

Een besluit dat insloeg als een bom, tekende Henk Hulsen (CDA) op. Hij was samen met Willie Horden (Dorpsvisie) als vertegenwoordigers van de gemeenteraad naar een raadsbijeenkomst gegaan in Helmond die helemaal niet in het teken zou staan van het stopzetten van de samenwerking. Vanzelfsprekend hadden de aanwezige raadsleden veel vragen over het nieuws, vooral waarom PreZero de samenwerking beëindigde Hulsen: “Daar is geen antwoord op gegeven want het bestuur moest nog een antwoord formuleren.”

Per 1 januari van 2024 zal de samenwerking ophouden met bestaan, als de breuk tussen PreZero en de gemeenten niet meer te lijmen is of er tijdig een andere afvalinzamelaar kan worden gevonden. Geen samenwerking betekent dat de negen gemeentes opnieuw moeten kijken hoe afval opgehaald en verwerkt wordt. Het afval wordt in ieder geval de komende tijd nog gewoon opgehaald, verzekerde Hulsen de overige raadsleden.

Post article

Post article