Zoek
Sluit dit zoekvak.

Meerjarenbegroting drijft gemeenteraad nog verder uit elkaar

Meerjarenbegroting drijft gemeenteraad nog verder uit elkaar
Foto: Ons Son en Breugel

De gemeenteraad kon zich bijna helemaal vinden in de opgestelde meerjarenbegroting van het college.

De meerjarenbegroting was bijna sluitend, geen schokkend nieuws. Er was in de begroting ook weinig inhoud te vinden waar een partij moeilijk over kon doen, dus met een paar kleine opmerkingen kon de begroting aangenomen worden. Natuurlijk waren er nog wel wat zaken die partijen toegevoegd hadden gezien. Zo vond Dorpsvisie het uittrekken van 100.000 euro voor een verkenningsonderzoek naar een fusie met Nuenen te voorbarig, zolang de provincie nog niet aan heeft gegeven hoe beide gemeentes nu verder moeten. Uiteindelijk konden alle partijen zich vinden in het naar voren halen van 26.500 euro voor de groenvoorziening die eigenlijk vanaf 2018 vrij zou komen, waardoor de begroting net niet sluitend is.

Ondanks de moties om bijvoorbeeld de plannen om het centrum van Son autoluw te maken uit de ijskast te trekken, de gemeente op te laten draaien om vrijwilligerswerk om te zetten in betaald werk voor jongeren of het beschikbaar stellen van 100.000 euro voor zorgondersteuning vanuit de gemeente, was dit niet de reden om naar de vergadering te komen. Want het botert niet in de gemeenteraad.

Sneren

De lijn die PvdA/GroenLinks de afgelopen raadsvergaderingen aanhield, waarbij er hier en daar wat steken onder water richting Dorpsvisie gingen, werd ook in deze vergadering doorgetrokken. Kleine sneren, meestal als kanttekening geplaatst, maken duidelijk dat de rood-groene partij zijn plekje naast de andere coalitiepartijen wel leuk vindt. De glimlach die Johan Bijlsma optrekt bij iedere opmerking in de richting van Dorpsvisie verraden dat het wellicht een beetje arrogantie is.

De motie van Dorpsvisie om vast te leggen dat de zelfstandigheid van Son en Breugel het uitgangspunt moet blijven. pikeerde burgemeester Hans Gaillard zeer. De burgemeester haalde het verslag van de vergadering van 8 september er nog eens bij, waarbij Dorpsvisie nog min of meer het tegendeel van hun motie beweerde. Ook het feit dat de motie onder embargo voor het gemeentebestuur in werd gediend, maar waarbij de burgemeester wel door zijn collega’s in Nuenen werd aangesproken over de motie die bij hen wel bekend was, zorgde ervoor dat de burgemeester uiterst ontstemd was over de manier van werken van Dorpsvisie.

Vechtscheiding

Maar de kleine sneren van PvdA/GroenLinks waren niets vergeleken met de vete die lijkt te ontstaan tussen Dorpsvisie en de VVD. Dat de twee partijen het fundamenteel niet eens zijn over grote dossiers zoals het MFA was duidelijk, maar toen de VVD een opmerking maakte over de open brief die Helga Helders van Dorpsvisie op eigen naam naar de media stuurde sloeg de sfeer om. Politiek bedrijven in de media op persoonlijke titel ging er bij Arno Flapper van de VVD niet in. Na de vergadering gingen Jelle de Jong van Dorpsvisie en Arno Flapper nog flink in discussie waarbij beide partijen weg moesten lopen om verder escaleren te voorkomen.

Duidelijk is dat Dorpsvisie inmiddels alleen op een eilandje staat. De liefde die de partij met Dorpsbelang bedreef bleek niets meer dan een seksloos huwelijk en die laatste partij lijkt de partijen in de nieuwe coalitie op de hand te krijgen in de vechtscheiding. Wat dat betreft begint de gemeenteraad van Son en Breugel steeds meer op de gemeenteraad van Nuenen te lijken.


Download nu de app van Ons Son en Breugel voor iOS in de App Store Download nu de app van Ons Son en Breugel voor Android in Google Play


Lees meer over de gemeenteraad