Search
Close this search box.

Met de opening van het dorpshuis rijst de vraag: en het Vestzak?

Het Vestzak naast het nieuwe dorpshuis
Foto: Ons Son en Breugel

Met de transformatie van het ene leegstaande gebouw, is het Vestzak nu een leegstaand gebouw. Wat gaat er mee gebeuren?

Enkele jaren stond de voormalige Sint-Petrus’ Bandenkerk er troosteloos bij. Dichtgetimmerd, achterstallig onderhoud en meters aan bouwhekken. Na een grondige verbouwing is in juli het dorpshuis feestelijk geopend, wat een dossier dat tientallen jaren politiek onderwerp van gesprek was afsloot.

Een groot deel van de gebruikers die tot voor kort gebruik maakte van het naastgelegen ‘dorpshuis’, het Vestzak, pakten hun koffers en verhuisde mee naar de voormalige kerk. Harmonie Pro Honore Et Virtute, Radio S&B, het Vestzaktheater, de bibliotheek en andere kleinere gebruikers verlieten het Vestzak ten faveure van het nieuwe dorpshuis.

Mogelijke projecten zoeken

Son en Breugel verruilt daarmee het ene leegstaande gebouw voor een nieuw leegstaand gebouw. Dat betekent niet dat het gebouw geen functie meer kan hebben. De in 2018 gekochte units om de bibliotheek toegankelijk te houden schrijf je natuurlijk niet zomaar af.

“Er zijn op korte termijn in ieder geval geen plannen zijn om het vestzak ‘dicht te timmeren’ noch de units voor de bibliotheek te ontmantelen,” laat een woordvoerder van de gemeente weten. Na het zomerreces zal het college van burgemeester en wethouders of de gemeenteraad gaan kijken naar mogelijke projecten die plaats kunnen vinden in het gebouw, al dan niet tijdelijk.

Korte- en lange termijn

De gemeente ziet op de korte termijn kansen nu er andere projecten in het dorp op stapel staan. Denk bijvoorbeeld aan sporthal de Bongerd, die nog voor het einde van het jaar tegen de vlakte zou gaan. Eerder was de Taekwondo school van Carlo-Do tijdelijk te gast in het Vestzak na het versoepelen van de coronamaatregelen in 2021.

Op de lange termijn zijn er wel ideeën binnen de politiek, maar niks is besloten. Al jaren wordt gesproken over het bouwen van woningen op de locatie. Complete sloop en behoud van de façade met nieuwbouw daarachter zijn in het verleden al geopperd. Nu het pand leeg is kan de gemeenteraad de komende maanden en jaren zich over dit vraagstuk buigen.