Search
Close this search box.

Midden in het broedseizoen de Breugelsche Beek maaien, waarom?

De gemaaide Breugelsche Beek
Foto: Ons Son en Breugel

In mei leggen alle vogels een ei, maar als ze zijn uitgekomen betekent dat niet dat het broedseizoen dan af is gelopen. De kleine eenden, kikkers en libellen maken geen schijn van kans als er dan een alles vernietigende machine de beschutting komt maaien.

Nico Haddeman schrok zich rot toen hij zijn dagelijkse wandeling bij het natuurgebied in het Breugelse Broek, het terrein achter de Stoerderij. Een grote tractor maaide de waterkant van de Breugelsche Beek, aan het begin van juni. Als flora- en faunaliefhebber wist Nico dat juni nog midden in het broedseizoen is van vele dieren. De grote shredder aan de tractor vernietigd alles in zijn pad, waaronder ook nesten eieren en kwetsbare jonge vogels, libellen en amfibieën.

Met grote stappen liep Nico richting de tractor, om de bestuurder te vragen waar hij mee bezig was. De chauffeur zei dat hij in opdracht van Waterschap de Dommel de slootkanten moest maaien, zoals ieder jaar in het begin van juni. Geen toeval dus, maar een opdracht van het waterschap. Dat terwijl een waterschap volgens Nico beter zou moeten weten. Het broedseizoen duurt niet voor niets van 15 maart tot 15 juli. Na 15 juli kunnen de meeste jonge dieren het nest verlaten als er gevaar dreigt.

“Je ziet ze niet, maar je hoort ze wel.”

Een paar dagen later lopen we samen door het natuurgebied, dat Nico goed kent. Hij wijst in de nog niet gemaaide rietkragen de plekken aan waar eenden met kleintjes zich schuilhouden en waar de karekietvogeltjes hun liederen zingen. “Je ziet ze niet, maar je hoort ze wel.” Gelukkig kunnen we nog een kleine serenade meekrijgen van deze bijzondere vogel. Of de spotvogel, een beschermde vogel die zich verderop ook in het hoge riet schuilhoudt, ook zoveel geluk heeft weet Nico niet. Gelukkig zien we in de nog overgebleven rietkraten nog wel wat kleine eendjes, horen we kikkers en zwemmen meerkoeten in de beek en de sloten er om heen.

Even verderop ziet het deel van de Breugelsche Beek dat is gemaaid er troosteloos uit. Alle leven is eruit. Nico kan niet geloven dat er midden in dit cruciale seizoen zoveel leven wordt vernietigd. Met de Natuurbeschermingswet in zijn hand claimt hij dat Waterschap de Dommel helemaal niet mag maaien in het broedseizoen. “Tenzij ze een ontheffing hebben van de provincie. Maar dat moet je als waterschap en provincie helemaal niet eens willen.” Graag ziet Nico dan ook dat de tractoren na het broedseizoen hun werk doen om de waterkwaliteit hoog te houden.

Gedragscode en ontheffing

Volgens de Vogelbescherming, die zich intensief bemoeid heeft met de totstandkoming en inhoud van de Natuurbeschermingswet, is er inderdaad een ontheffing nodig voor onderhoudsactiviteiten zoals maaien in het broedseizoen. Als er aantoonbaar gewerkt wordt volgens een door het ministerie goedgekeurde gedragscode, kan een ontheffing worden verleend. De provincie verleent deze vergunning. In de gedragscode staat dat tijdens het broedseizoen van de vogels ten minste de helft van de vegetatie wordt gespaard. De overige delen worden kort gehouden. De provincie is belast met het naleven van de gedragscode en ontheffing.

Waterschap de Dommel was, ondanks meerdere verzoeken, niet bereikbaar voor commentaar.