Milieustraat loost vervuild terreinwater in gemeenteriool

De ingang van de milieustraat in Son en Breugel onder een hoogspanningsmast
Foto: Ons Son en Breugel

Het gemeenteriool krijgt vervuild terreinwater van de milieustraat te verwerken door het ontbreken van een olie-afscheider. Ook is het terrein niet voorzien van de benodigde vloeistordichte vloer.

Milieustraten moeten voldoen aan strenge eisen. Wie afval verwerkt loopt het risico op vervuiling van bijvoorbeeld de omgeving, de ondergrond of het grondwater. Daarom moeten milieustraten uitgerust worden met een zogenaamde vloeistofdichte vloer, zodat ongewenste en gevaarlijke stoffen niet de grond in kunnen zakken.

In article

In 2005 en 2011 is er volgens de gemeente nog een verklaring afgegeven dat er een vloeistofdichte vloer beschikbaar was onder de milieustraat. Pas bij de herkeuring in 2016 kwam aan het licht dat alleen het KCA (klein chemisch afval) gedeelte van de milieustraat een vloeistofdichte vloer had. Het ontbreken van de benodigde inspectierapporten kwam bovendrijven toen Blink dit jaar het beheer van de milieustraat overnam van Remondis.

Boringen

Blink heeft advies- en ingenieursbureau Antea ingeschakeld om de huidige staat van de milieustraat te onderzoeken. Om te zien wat de staat van de vloeistofdichte vloer was, zijn door Antea meerdere boringen verricht. “In geen enkele boring is bewijs gevonden van een vloeistofdichte vloer, exclusief het KCA depot,” laat de gemeente in een brief aan de gemeenteraad weten.

“Het onderzoek concludeert dat er buiten het KCA depot nooit een vloeistofdichte vloer in de milieustraat heeft gezeten. Daarnaast ontbreekt er een olie-afscheider richting het gemeenteriool, waardoor de gemeente zelf vervuild terreinwater loost.”

Plan van aanpak

Omgevingsdienst Zuid-Oost Brabant heeft als toezichthouder de gemeente formeel in overtreding gesteld nadat zij hierover was geïnformeerd. De gemeente moet nog dit jaar een olie-afscheider plaatsen en een plan van aanpak maken voor een vloeistofdichte vloer.

Het college heeft inmiddels opdracht gegeven om de olie-afscheider zo snel mogelijk te plaatsen. Om de vloeistofdichte vloer op orde te krijgen wordt dit najaar een plan van aanpak gemaakt. Daarbij wordt ook meteen gekeken naar overige wensen voor de milieustraat.

Post article

Post article