Zoek
Sluit dit zoekvak.

Miljoenenboete voor Janssen de Jong voor kartelvorming valt lager uit

Miljoenenboete voor Janssen de Jong voor kartelvorming valt lager uit
Foto: Michael Gaida CC0

Bouwbedrijf Janssen de Jong krijgt van College van Beroep voor het bedrijfsleven gelijk en verlaagt de door de Autoriteit Consument en Markt opgelegde miljoenenboete.

Een in 2009 opgelegde boete van 3 miljoen euro voor kartelvorming valt lager uit, nadat het College van Beroep voor het bedrijfsleven een lager bedrag op zijn plaats vond. Het oorspronkelijke bedrag werd opgelegd door de Autoriteit Consument en Markt, maar het college verlaagde de straf naar 463.000 euro. De boete werd eerder nog door het op Ekkersrijt gevestigde bouwbedrijf Janssen de Jong succesvol aangevochten bij de rechter, maar het gerechtshof gaf de ACM in hoger beroep weer gelijk maar verlaagde de boete naar 2,5 miljoen euro.

In 2009 zou Janssen de Jong verboden telefonisch contact hebben gehad met een ander bouwbedrijf, waar het Sonse bouwbedrijf mee samenwerkte aan een infrastructureel project in Zuid-Limburg. Janssen de Jong vocht de hoogte van de opgelegde boete aan, omdat de hoogte tien keer de basisboete was volgens de eigen boetecode van de ACM. De ACM heeft de hoogte van de boete opgesteld omdat een boete voldoende af moet schrikken richting de (mogelijke) overtreders. De hoogte was volgens de boetecode 270.581 euro met een ernstfactor van 1.75. Wegens eerdere overtredingen werd ruim 1,5 miljoen euro aan boetes opgelegd als preventieve maatregel. Het eindbedrag kwam uiteindelijk op 3 miljoen euro.