Zoek
Sluit dit zoekvak.

Motie om opnieuw met parochie te praten mogelijk uitstel van executie

Overeenstemming over aankoop kerklocatie voor 1,1 miljoen euro
Foto: Ons Son en Breugel

Een meerderheid van de gemeenteraad verzoekt het college opnieuw in gesprek te gaan met de parochie over mogelijke uitstel, maar betekent dat ook afstel?

Een koopcontract tussen de parochie en de gemeente dwong het parochiebestuur er voor te kiezen om de kerk eerder dan gecommuniceerd te onttrekken aan de eredienst. Parochianen waren teleurgesteld toen bekend werd dat niet op 1 januari 2018, maar op 3 december 2017 de deuren van de Sint-Petrus’ Bandenkerk sluiten, waardoor de door hen geliefde kerstviering in de kerk kwam te vervallen.

Met een motie, ingediend door PvdA/GroenLinks, VVD, CDA en Dorpsvisie, reikt de gemeenteraad nu een hand in de richting de verontruste parochianen. De motie verzoekt het college om actief het gesprek aan te gaan met de parochie en/of het bisdom met als doel te bespreken of de opleverdatum van de grond uit te stellen gewenst is. Door een nieuwe datum af te spreken komt er ruimte om de kerk met kerst open te houden.

Een motie die door wethouder Tom van den Nieuwenhuijzen wordt omarmt. Er was haast om de grond sneller naar de gemeente toe te trekken zei de wethouder over de keuze om de opleverdatum van de gesloopte kerk op 1 februari vast te stellen. Maar door de resultaten van het Kantar onderzoek naar het draagvlak van het ontwerp van het MFA is duidelijk dat er nog veel te bespreken valt voordat er een MFA aan het Kerkplein zal verrijzen. Dit biedt mogelijkheden om een nieuwe opleverdatum af te spreken.

Hoewel het aanwezige publiek gematigd positief was over het voorstel en parochianen blij zijn dat zij mogelijk toch hun geliefde kerstviering kunnen houden in hun geliefde kerkgebouw, ging de motie voor hen nog niet ver genoeg. Zij zijn pas blij als heel het koopcontract van de baan is. Met de nieuwe ontwikkelingen is dit nog een stap te ver, maar het gezegde ‘van uitstel komt afstel’ zingt al rond.


Download nu de app van Ons Son en Breugel voor iOS in de App Store Download nu de app van Ons Son en Breugel voor Android in Google Play