Zoek
Sluit dit zoekvak.

Na drie jaar is de zittingsavond helemaal terug van weggeweest

Zittingsavond
Foto: Ons Son en Breugel

Krutjesgat luidde weer als vanouds het begin van de carnaval in door te lachen, zingen en dansen tijdens de zittingsavond.

Het was niemand ontgaan dat Son en Breugel zoals het lacht, zingt en danst drie jaar stil heeft moeten staan. Noodgedwongen. Maar met de ontlading in de tent liet het publiek merken dat alle zorgen over anderhalve meter afstand en mondkapjes ver achter ons ligt en zij weer helemaal klaar waren voor talent van eigen bodem.

Vier avonden traden vrijwilligers uit Son en Breugel (en omstreken) op onder toeziend oog van prins Menno in een afgeladen carnavalstent. Menno van Hoek had de eer om met zijn aanstekelijke enthousiasme het publiek op te zwepen aan de start van de avond. Een avond die net als hij geen gas terug leek te nemen.

Ingevlogen

Na de intrade en de garde van de prins mocht spiritualist Toon Meulendijks de tonspits afbijten. Een beetje onwennig. Niet dat dat af te lezen was van de inmiddels bekende tonprater, maar wel voor de eerste keer alleen in de ton zonder zijn maatje Menno. En op het laatste moment ingevlogen, want door het tragische verlies van Jos van den Oever enkele weken voor de eerste zittingsavond mocht hij toch in de ton. Een prima debuut waar Toon naarmate de zittingsavonden vorderde zichtbaar meer feeling voor kreeg.

Voor wie het ook zeker niet de eerste keer was, was showgroep Reunited van carnavalsvereniging de Dommelsoppers. Een gelegenheidsgroep, bestaande uit wat ze in danstermen ‘senioren’ noemen, speciaal voor de zittingsavond. Een spirituele opvolger van showgroep Mystique, die jarenlang danste op de zittingsavond. De groep wist met een cast van kleurrijke figuren de film ‘The Greatest Showman‘ te vertolken.

De nieuwe burgemeester

Het zal niemand in Son en Breugel zijn ontgaan dat er een nieuwe burgemeester in aantocht was. Wie zou het zijn? Het antwoord van de zittingsavond kwam in ieder geval van Kristel Pols, die in haar buut vertelde hoe zij de nieuwe burgemeester van Son en Breugel was geworden. Op hilarische wijze lichtte zij haar plannen toe voor het dorp, waarbij zij het ambtenarenapparaat (een graag gebruikt onderwerp bij tonpraters) stevig op de hak nam.

Waar andere jaren groots uitgepakt werd door Erik Knottnerus met volksmuziek van bijvoorbeeld André Hazes, pakte hij het in 2023 anders aan. Met het zwaar beladen ‘Bridge Over Troubled Water’ van Simon & Garfunkel wist Erik menig emotionele snaar te raken. Dat het persoonlijk was, was duidelijk te zien aan de zichtbaar aangeslagen Knottnerus, wat het gevoel van emotie echt over wist te brengen.

Authentiek en grappig

Om weer even een tandje bij te schakelen, stond Harold Richters als Haike Klok op het programma. Samen met zijn ’transgender’ assistent, vertolkt door Henrie Janssen, wist het komische duo een klassieke buut te produceren. De chemie van beide tonpraters is al jaren zichtbaar, wat zorgde voor een buut die even authentieke was als grappig.

Voor Saar Smid moet de eerste zittingsavond een zenuwslopende avond zijn geweest. Toen zij haar debuut maakte, was zij nog 14 jaar. Inmiddels is ze 15 jaar, maar neemt niet weg dat de jonge zangeres lef toonde door het podium te betreden. Gelukkig hoefde zij dat niet alleen, want de inmiddels geroutineerde Esmée Kneppers ondersteunde haar, zowel vocaal als mentaal. Van dit duo kan Krutjesgat nog jaren plezier gaan beleven.

Funky repertoire

Wie ook zijn debuut maakte, was Caponata. Een zittingsavonddebuut wel te verstaan, want de Sonse huisband van Lazy Sonnie Afternoon staat regelmatig in de brasserie van hotel La Sonnerie te spelen en stond recentelijk ook op Ons Dorp Live. Met hun funky repertoire mochten zij de pauze inleiden. Vooral de opgezochte samenwerking met de Bloaskaken gaven het optreden een bigband-achtig geluid.

Na de pauze moest er weer energie het publiek in. Een koud kunstje voor het Dream Team van dansvereniging Avanti. De jonge meiden zijn de afgelopen edities vaste prik na de pauze om de aandacht weer richting het podium te krijgen. Nog niet iedereen zit dan op z’n plek, maar een goede brug naar de volgende act.

Hersenkrakers

Want toen Robert Keepers het podium betrad, ging het weer ouderwets los. De tonprater die de afgelopen jaren met zijn woordgrappen het publiek om zijn vinger wist te winden, wist als Ad Rem weer een klassieke buut te presenteren. In razend tempo vloog de ene na de andere hersenkraker je om de oren. De grappen wist hij ook visueel te ondersteun met creatieve uitspattingen op bekende internetvideo’s. Zijn keuze om als presentator van ‘Niet Het 8 Uur Journaal’ de ton in te gaan was een goed vehikel om zijn stijl van tonpraten kracht bij te zetten.

Terwijl het publiek nog met buikpijn van het lachen op de bankjes in de tent zat, trad de volgende tonprater zich alweer aan: Giel van Erp. Als ‘Hijgerige Harrie’ stond hij in de ton, vol met indianengrappen. Giel weet als geen ander hoe hij visueel zijn buut kracht bij kan zetten. Maar daar waar hij andere jaren continu de lachers op de hand had, was het dit jaar aanzienlijk moeilijker om zijn grappen over te brengen bij het publiek. Maar voor de oplettende bezoeker was er zeker iets te lachen.

Vol zelfvertrouwen

Met alle tonpraters achter de rug, was het weer tijd om op de banken te gaan staan. Die eer was voor Lars van Mil en Lisa Verkuijlen. Al enkele jaren staan ze samen op het podium, maar blijkbaar hebben zij de muzikale klik met elkaar gevonden. Het duo is goed in staat om de wat oudere als ook de modernere man-vrouw duetten ten gehore te brengen.

Maar het ging pas echt los, toen de volgende debutant het podium betrad: Moges Heuvelmans. Een jonge volkszanger die al te vinden was op menig besloten feest en knusse kroeg als Mo de Show om echte meezingers te laten horen. Maar dat het hier zijn debuut betrof, was niet af te lezen aan Moges, die vol zelfvertrouwen het publiek bespeelde als een viool. Luidkeels werd dan ook meegezongen op kroegklassiekers als Jij Krijgt Die Lach Niet Van Mijn Gezicht van John de Bever.

Zeer slecht

Na een tweede optreden van Saar en Esmée was het de beurt aan De Drie Vraagtekens (of is het echt ‘???’?). Door de jaren heen hebben zij een format ontwikkeld die aanslaat bij het publiek. Als de prins van Kartoffelloch daagde Benjo Plandsoen prins Menno uit om eens te laten zien wie van de twee de echte prins was. De altijd humoristische en muzikale act was alles behalve “slecht slecht zeer slecht”. Maja!

Normaliter komt dans niet meer zo laat op het programma voor. De dames van DéDé Dance hebben zich echter de afgelopen jaren goed ontwikkeld op het podium van de zittingsavond, dat een energieke dans van de groep ook werkt later op het programma. Het is voor de organisatie van de zittingsavond ook altijd lastig om te bepalen welke dansgroepen er mee mogen doen en waar zij op het programma komen. DéDé heeft laten zien dat zij hun plaatsje op het programma verdiend hadden.

Podiumenergie

De laatste jaren hebben gelegenheidsgroep de Lucky Flops laten zien met een drumstel, trombone, basgitaar, schuiftrompet en saxofoon geen zang nodig te hebben een flitsende act neer te zetten en het publiek mee te nemen op hun muzikale reis. De toevoeging van podiumbeest George Blanken legde de groep echter geen windeieren. Samen brachten zij een rockende ode aan Queen, waarbij George als Freddie Mercury niet onder hoefde te doen als het aankwam op podiumenergie.

De traditionele afsluiter, het Prinsenritme, was dit jaar geïnspireerd door The Streamers. De groep van oud prinsen lijken het playbacken van bekende meezingers definitief achter zich te hebben gelaten, want ook dit jaar playbackten ze wederom op hun eigen vocalen.

Een nieuw presentatieduo

Met het afsluiten van de zittingsavond van 2023 kwam ook een einde aan het presentatieduo Remco Heeren en Mariëlle Keijzers. Beide presentatoren hebben hun Zilveren Krut voor verdiensten gekregen en laten nieuw presentatietalent de microfoon overnemen. Deze eer ging naar Joep van der Heijden en Kim Roefs, die dit jaar alvast mochten proeven hoe het is door mee te presenteren. Vooral Joep laat zien ontspannen en zelfverzekerd op het podium te staan. Met deze twee nieuwe presentatoren kan het publiek nog jaren gaan genieten.

Nu de zittingsavonden achter de rug zijn, kijkt prins Menno (net als de rest van Krutjesgat) uit naar het begin van carnaval. Hij kan nog enkele dagen rustig aan doen, maar nu de zittingsavonden weer voorbij zijn weet je dat carnaval (eindelijk) weer aanstaande is. En de restricties zijn na het laatste slotakkoord van hofkapel de Bloaskaken definitief achter Krutjesgat gelaten.

Wil je je favoriete momenten van de zittingsavond 2023 nog een keer beleven? Kijk dan vooral op onze fotopagina, waar we nog veel meer foto’s voor je gepubliceerd hebben.