Na flinke verbouwing en coronamaatregelen kan de Boerderij weer open

De Boerderij in Breugel
Foto: Ons Son en Breugel

2021 stond voor de Boerderij in het teken van een grootschalige verbouwing. Maar nu gaan de deuren weer open.

Het heeft wat langer geduurd dan gedacht, maar de Boerderij is nu eindelijk weer open. Het gemeenschapshuis in Breugel is grondig onderhouden en verder verduurzaamd. Oorspronkelijk was de planning om in de tweede helft van 2021 de deuren weer te openen.

Door de verbouwing zijn aanpassingen gedaan aan de brandveiligheid van het gebouw. Dit moest eerst helemaal op orde zijn voordat de Boerderij weer open mocht. Dit was half december 2021 gereed, maar door de geldende coronamaatregelen mocht het gebouw niet meteen open.

Nu er versoepeld is, konden de deuren op 17 januari eindelijk weer open. Wel gelden de anderhalve meter maatregelen, gelden er maximale aantallen bezoekers per ruimte en het gebouw in het algemeen, is de bar dicht en kunnen nog niet alle culturele activiteiten doorgang vinden.

Flinke verbouwing

Om de Boerderij klaar te krijgen voor de toekomst is er een flinke verbouwing geweest. Zo is er een nieuwe keuken, een nieuwe toiletgroep, een mindervalidetoilet op de eerste etage, is de ontvangsthal aangepast, kunnen mindervalide ook naar de eerste verdieping met de lift en is het gebouw rolstoeltoegankelijker gemaakt.

Het gebouw is nu ook voorzien van geheel nieuwe ventilatie in alle ruimtes. De eerdergenoemde brandveiligheid is terug te vinden in de plafonds, die ook gelijk zorgen voor geluidsonderdrukking. Alle ruimtes zijn voorzien van een nieuw intercomsysteem en zorgt een nieuw sleutelsysteem voor toegang tot het gebouw.

Aan duurzaamheid is ook gedacht. Zo zijn er zonnepanelen geplaatst op het dak, is de verlichting vervangen door ledlampen en is het hemelwater afgekoppeld. Vanuit de ventilatie kan warmte terug worden gewonnen en de warmte blijft ook beter binnen door dakisolatie. Het glas is vervangen voor HR++ glas. De huidige CV-installatie is niet vervangen maar wel geoptimaliseerd.

De verbouwing is gefinancierd door de gemeente. Het nieuwe toneellicht en het geluid in de Loods is zelf gefinancierd door de Boerderij.

Post article

Post article