Son en Breugel krijgt een (afgeronde) 5,5 als het gaat om toegankelijke openbare toiletten in gemeenten in Nederland. De toiletalliantie bracht afgelopen dinsdag op Wereldtoiletdag samen met de uitgever van de Hoge Nood app de nieuwste cijfers naar buiten. Onder meer diverse belangengroeperingen van patiënten voor wie openbare en opengestelde WC’s van groot belang zijn werken in die alliantie samen.
Van de 342 gemeenten die Nederland telt eindigde de gemeente Son en Breugel op de 125e plaats. Bij de bepaling van de ranglijst worden punten uitgedeeld voor onder meer het aantal publieke en opengestelde toiletten ten opzichte van het aantal inwoners en verblijfstoeristen, de spreiding van die WC’s over de gemeente, het aantal rolstoeltoegankelijke toiletten, het aantal openbare ten opzicht van het aantal opengestelde toiletten en het beleid van de gemeente op dit gebied.
Onderwerp voor gemeenteraad
Het onderwerp is de afgelopen jaren in de politiek besproken. Voor U heeft in 2021 met de motie ‘Hoge nood’ in de gemeenteraad aandacht gevraagd voor de beperkte openbare toiletten in Son en Breugel. “Het ontbreken van openbare toiletten voor veel inwoners een forse drempel is om de deur uit te gaan om deel te nemen aan het maatschappelijke en sociale leven,” zei Voor U in de motie.
De motie is uiteindelijk ingetrokken nadat wethouder Jan Boersma (CDA) wees op de toiletten in het gemeentehuis en (toen nog toekomstige) dorpshuis, en hij in gesprek zou gaan met de lokale horeca over het beschikbaar stellen van hun toiletvoorzieningen.
De Maag Lever Darm Stichting heeft namens de gehele toiletalliantie gisteren een brief gestuurd naar raadsleden in Nederland. De stichting roept de lokale volksvertegenwoordigers daarin onder meer op het college in hun gemeente te vragen om met een nota toiletbeleid te komen. Daarin zou een aanpak om de situatie te verbeteren moeten worden opgenomen en welk budget daarvoor nodig is.