Zoek
Sluit dit zoekvak.

Nieuwe fase breekt aan voor Breugel Bruist met intentieverklaring

Nieuwe fase breekt aan voor Breugel Bruist met intentieverklaring
Foto: Ons Son en Breugel

Alle neuzen staan dezelfde kant op en met het ondertekenen van de intentieverklaring voor Breugel Bruist is dat bewezen.

Toen wethouder Kees Vortman anderhalf jaar geleden aan het roer kwam van het schip dat Breugel Bruist heet, was gepaste snelheid de koers. In een relatief korte periode wist de wethouder alle belangrijkste partners aan tafel te krijgen om tot een gedragen plan te komen voor een nieuw centrum in Breugel.

“Het is een traject waar we toch best lang mee bezig zijn geweest,” zei wethouder Kees Vortman bij de ondertekening van de intentieverklaring. “Een periode waar we toch best veel mee hebben gemaakt samen. We hebben flinke discussies gehad met elkaar en modellen besproken. Uiteindelijk heeft het geresulteerd tot een model waarvan we gezegd hebben ‘dit moet het worden’.”

De intentieverklaring is de eindstreep voor de eerste fase van het project. De neuzen van alle betrokken partijen (woonstichting ‘Thuis, vereniging de Boerderij, sporthal de Bongerd, de gemeente, stichting MeeDoen Werkt, Doorpakkers Wonen en onderwijsinstelling PlatOO) staan dezelfde kant op, waardoor nu gestart kan worden met het uitwerken van het plan. “De hoofdlijn. het vlekkenplan, ligt er. We kunnen nu aan detailuitwerking doen om dingen te realiseren in Breugel.”

Luc Severijnen van Woonstichting ‘Thuis: “het was ingewikkeld: heel veel partijen en heel veel belangen. Dat is niet de makkelijkste weg kiezen. Door naar elkaar te luisteren, kijken wat de ander wil en zien waar we win/win situaties kunnen realiseren is het toch gelukt.”

Voorzitter van de Boerderij Peter van Kemenade mag een upgrade voor zijn gebouw tegemoet zien: “the proof is eating the pudding. Ik ben voorstander van doorwerken en heb dus altijd gezegd dat we door moeten gaan. Ik ben benieuwd wat we nu gaan doen. Ik hoop dat de voortgang hetzelfde is al de laatste twee jaar.”

Annemie Martens van Platoo vindt het jammer dat basisschool de Krommen Hoek geen deel uit gaat maken van Breugel Bruist, maar blij dat de Regenboog een nieuw plekje krijgt. “We hebben in het verleden regelmatig voor het onderwijs plannen geopperd en besproken. Dat ging elke keer niet door. We zien absoluut meerwaarde in een impuls geven aan Breugel en dat onderwijs daar een belangrijke rol in kan spelen.”

De komende twee jaar gaat het centrum van Breugel een andere vorm krijgen. Welke vorm dat is, is de volgende stap. Kees Vortman benadrukt dat hij omwonenden heeft gesproken nadat zij in november aan de bel trokken. De wethouder heeft de situatie zelf bekeken vanuit de zolder van omwonenden en gaat waar mogelijk rekening houden met de bezwaren.