Search
Close this search box.

Nog betere afvalscheiding door nieuwe afvalbakken

Nog betere afvalscheiding met nieuwe afvalbakken
Foto: Gemeente Son en Breugel

Son en Breugel gaat verder met het verbeteren van afvalscheiding door het plaatsen van 20 nieuwe afvalbakken.

Inmiddels is Son en Breugel gewend om afval op een andere manier te scheiden. Thuis gaat dit al heel goed, maar de gemeente gaat deze zomer 20 nieuwe afvalbakken plaatsen in het openbaar gebied. Met deze duobakken met twee vulopeningen laat de gemeente zien dat mooie vormgeving en degelijkheid goed samengaan. De capaciteit van de nieuwe duobakken is vier keer groter dan de huidige bakken.

De duobakken zamelen restafval en PMD (plastic, metaal en drankkarton) apart in voor een betere afvalscheiding. “Het gaat erom dat iedereen straks de bedoeling van de duobakken goed weet” zegt wethouder Robert Visser, portefeuillehouder afval. “De term ‘PMD’ kennen de mensen al van thuis, waar we sinds twee jaar plastics, metalen en drankkartons gescheiden van ander huishoudelijk afval aan huis ophalen. Dat is erg waardevol recyclemateriaal. De meeste mensen associëren de kleur oranje al met deze afvalstroom.”

Naast dat de grotere bakken meer afval op kunnen vangen, zorgen ze ook voor een betere scheiding. Frietbakjes, blikjes en drankpakjes mogen allemaal in de oranje bak van PMD, de rest in de grijze inwerpopening van ‘restafval’. De nieuwe bakken zijn gemakkelijk te herkennen door de tekst “Samen houden we Son en Breugel schoon”.

De nieuwe afvalbakken lossen nog een ander probleem op. Afval rond openbare afvalbakken komt vaak niet door slordige mensen die hun afval ernaast gooien, maar door vogels het afval uit de bakken trekken. De nieuwe bakken zijn zo ontwikkeld dat kraaien niet bij de inhoud kunnen komen om het eruit te trekken.


Lees meer over afvalscheiding