Search
Close this search box.

Nuenen geeft voorkeur aan fusie met Dommelvallei gemeentes

nuenen dommelvallei
Foto: Wikipedia

De bestuurlijke toekomst van Nuenen is nog onzeker, maar een voorkeur heeft het huidige college al wel.

Voor de gemeente Nuenen is het vrijwel onafwendbaar om te moeten fuseren met een buurgemeente. De gemeente zit momenteel te wachten op de uitkomst van twee uitgebreide onderzoeken naar de bestuurlijke toekomst van Nuenen, waarvan een onderzoek gedaan wordt door de provincie. Binnen enkele weken moet er duidelijkheid komen door een ‘zwaarwegende advies’, meldt Eindhovens Dagblad.

Het college van burgemeester en wethouders sprak gisteravond de voorkeur uit om te fuseren met gemeentes Son en Breugel en Geldrop-Mierlo, de gemeentes waar Nuenen nu al een samenwerkingsverband mee heeft binnen dienst Dommelvallei. Wethouder Martien Jansen (W70) kon zich echter niet vinden in het standpunt van de college, liet hij via een brief weten aan de gemeenteraad.

Daarmee is de realisatie van een Dommelvallei gemeente mogelijk weer een klein stapje dichterbij. Eerder gaf het vorige college van Son en Breugel aan te willen fuseren met Nuenen, dit tot verontwaardiging van de toenmalige coalitie en de gemeente Nuenen. De bouw- en renovatieplannen van het gemeentehuis zijn mede afhankelijk van de uitkomst van de fusieplannen: als Son en Breugel hoofdgemeente wordt is het programma van eisen voor het gemeentehuis anders.

De lezers van Ons Son en Breugel zien Son en Breugel liever als zelfstandige gemeente. In een poll lieten zij weten dat 76% van de ondervraagden Son en Breugel zelfstandig wil houden. Fuseren met Nuenen en fuseren met een andere (ongespecificeerde) gemeente ziet respectievelijk 13% en 11% van de ondervraagden een goed plan.


Lees meer over de Dommelvallei