Search
Close this search box.

Nuenen moet fuseren met Son en Breugel, zegt commissie

Fuseren fusie Nuenen Son en Breugel
Foto: Pixabay

Het advies is binnen: Nuenen moet gaan fuseren met Son en Breugel.

De eindrapportage van de commisie Demmers is duidelijk: een fusie tussen Nuenen en Son en Breugel is noodzakelijk. Op bestuurlijk en ambtelijk niveau is Nuenen negatief beoordeeld door de commissie. Een fusie met Eindhoven is een ‘robuuste en duurzame oplossing’, maar zou gemeente Son en Breugel isoleren en de regionale evenwicht teveel zou verstoren. Door te fuseren worden deze problemen ondervangen.

De fusie is ook onderdeel van een bestuurlijk experiment, waarbij veel verantwoordelijkheden over worden gedragen aan de gemeente Eindhoven om de Metropool Regio Eindhoven te versterken. Dit betekent dat de nieuw te vormen gemeente (en de andere gemeentes binnen de MRE) taken op gebied van regionale economie, mobiliteit, wonen, werken, ruimtelijke inrichting inclusief bedrijventerreinen en voorzieningen over moet dragen aan Eindhoven. Taken die direct betrekking hebben tot de burger dienen bij de randgemeente te blijven.  De provincie wil graag gebruik maken van deze mogelijkheid en staat achter het advies van de commissie.

De gemeente Son en Breugel laat in een persverklaring weten dat het advies van de commissie Demmers ‘goede denkrichtingen’ bevat. De overdracht van bestuurlijke taken past binnen ‘het streven om de samenwerking binnen het Stedelijk Gebied verder te intensiveren.’ De betrokkenheid van de provincie is hierbij gewenst.


Lees meer over Nuenen