Search
Close this search box.

Oberrace versus Sonse Bierspelen: de strijd om carnavalsmaandag

Oberrace versus Sonse Bierspelen: de strijd om carnavalsmaandag
Foto: Ons Son en Breugel

Oberrace versus Sonse Bierspelen, de tent versus café het Raadhuis, oud versus nieuw, leuk versus ludiek. Vandaag werd gestreden wie het leukste evenement op carnavalsmaandag wist te presenteren.

Tot vorig jaar waren de Oberrace en café het Raadhuis onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dit jaar nam de raad van 11 van carnavalsvereniging de Krutjesrapers het evenement mee naar de tent. Volgens critici omdat alles wat leuk is aan carnaval in Son en Breugel nu eenmaal in de tent plaats moet vinden. De organisatie spreekt in ieder geval dat zij een keuze hebben gemaakt om terug te grijpen naar hun oorspronkelijke idee voor de Oberrace, waarbij de tent een geschiktere locatie is.

In plaats van bij de pakken neer te gaan zitten ging café het Raadhuis om tafel zitten met het levensbloed van de carnaval, de carnavalsverenigingen, om tot een nieuw evenement te komen. Zo ontstond de Sonse Bierspelen, met allerlei activiteiten die iets met bier te maken zou hebben.

Waar voorgaande jaren een groots parcours voor het Raadhuis stond, werd dit jaar in de tent een ingetogen variant opgetuigd door de raad van 11. Teams konden zich in tweetallen aanmelden om, na een glijpartij als startpunt, een blad met elf biertjes mee te nemen en een kleine hindernisbaan af te leggen. Voor de kleintjes was er achter in de zaal een miniparcours waar met een blad water ‘gestreden’ werd.

De grote opblaasbare onderdelen van voorgaande edities maakten plaats voor autobanden, hordes, wat trappetjes en een gedeelte op hoogte met balanselementen. Het grootste obstakel was de afsprong, waarbij de meeste deelnemers het zekere voor het onzekere namen en het blad bier eerst maar even neerzette om vervolgens de afdaling in te zetten. Het blad bier (of wat er van over is) werd overhandigd aan de raad van 11 en de tijd stopte als de bel werd aangetikt.

Het grote contrast tussen voorgaande oberraces en de nieuwe variant zit hem duidelijk in de moeilijkheidsgraad en de daadwerkelijke competitie. De Oberrace was altijd een ludieke race, maar nu het serieus is geworden is het een wedstrijd. Het blad bier overleeft negen van de tien rondjes over het parcours omdat de moeilijkheid ontbreekt. De sfeer die ‘normaal’ bij de Oberrace hing is verdwenen, wat niet per se een slechte zaak is. Het publiek was dan ook van een heel ander kaliber dan in de oude setting, een stuk toegankelijker.

Bij café het Raadhuis daarin tegen was de sfeer heel anders. De Sonse Bierspelen moest het antwoord zijn op het verdwijnen van de Oberrace, waarbij vooral teruggegrepen werd op de aloude boeren carnavalsmentaliteit van de jeugd. Met daarna natuurlijk pompende beats en rondvliegend bier in de open lucht.

De Sonse Bierspelen kende drie onderdelen: bierkletstafette, fieptrekken en fietsvouwen. De bierkletstafette was niet meer dan een race wie zo snel mogelijk een biertje naar binnen kon gieten. Het echte ‘sportgedeelte’ kwam pas pas bij het fieptrekken om de hoek kijken. Feitelijk was het gewoon (beschonken) touwtrekken tot de tweede fiep aan het touw over de middellijn was getrokken.

Het werd pas echt spannend bij het fietsvouwen. Een paar oude fietsen werden van de sloop behoed en gedoneerd aan de Bierspelen, zodat de deelnemers in groepen van twee personen (of drie, of wie er ook mee mee wil doen) met hun technisch inzicht een fiets dusdanig in elkaar moeten krijgen dat het object in een container moet.

De Sonse Bierspelen hebben een heel ander karakter dan de vernieuwde Oberrace. De spontaniteit van het evenement, gecombineerd met de carnavalsmaandag mentaliteit en een houtje touwtje organisatie van Krijn Vugts en Pieter van Tits (meesterlijk verkleed als Freddie Louwers van de Bloaskaken) hebben de jongeren een nieuw evenement gegeven waarop ze helemaal los kunnen gaan. Maar uiteindelijk blijft het een opwarmertje voor de afterparty, waar bij café het Raadhuis het dak er af gaat.

De winst in de amateurklasse van de Oberrace ging uiteindelijk naar het duo Amanda en Lien. De prestigieuze horecaklasse werd dit jaar gewonnen door hotel La Sonnerie. En wie de Sonse Bierspelen heeft gewonnen? Dat maakt niet uit.