Zoek
Sluit dit zoekvak.

Omgevingsdienst geeft geen groen licht voor sloop Sint-Petrus’ Bandenkerk

Kamerlid stelt vragen over bescherming Sint-Petrus' Bandenkerk
Foto: Ons Son en Breugel

Omdat de omgevingsdienst vermoedt dat er nog vleermuizen aanwezig zijn in de Sint-Petrus’ Bandenkerk leggen zij de sloop stil.

ODBN (Omgevingsdienst Brabant Noord) heeft burgemeester Hans Gaillard vanochtend telefonisch op de hoogte gebracht. Dit is bevestigd door Jean-Louis Kop, woordvoerder van gedeputeerde Johan van den Hout van provincie Noord Brabant. Later vandaag zal de gemeente en parochie Heilige Oda schriftelijk worden bevestigd dat de omgevingsdienst de sloop stil legt in verband met de aanwezigheid van vleermuizen in het gebouw.

De provincie laat Ons Son en Breugel in een korte verklaring weten: “uit onderzoek van een extern bureau, uitgevoerd in opdracht van de provincie, blijkt dat het zeer aannemelijk is dat de gewone dwergvleermuis gebruik maakt van de kerk als winterverblijf. De sloop van de kerk kan daarom nog niet worden uitgevoerd: vleermuizen zouden dan kunnen worden gedood en/of hun verblijfsplaats vernield of verstoord. De sloop kan worden hervat als de vleermuizen geen gebruik meer maken van de kerk als verblijfplaats. Op zijn vroegst is dat begin april.”

“De ODBN – die namens de provincie toezicht en handhavingstaken uitvoert – heeft het voornemen om de bouw stil te leggen, verstuurd aan de parochie/gemeente. Tegen dit voornemen kunnen parochie/gemeente tot a.s. maandag een zogenaamde ‘zienswijze’ indienen. Daarna valt het definitieve besluit.”

De uitspraak van de ODBN is een opsteker voor de tegenstanders van de sloop, zoals Gerard Swinkels, Geit Emmery en de leden van vereniging Vraag zoekt Antwoord. Na protesten, handtekeningenacties, gerechtelijke procedures en andere vormen van protest voor behoud van het gebouw lijkt het de groeperingen te lukken de sloop over de verkiezingen te tillen. Dit noemde bestuursrechter Maarten Verhoeven vorige week al de “ultieme vorm van democratie.