Geen gebruik meer maken van gif om onkruid te bestrijden zorgt ervoor dat de gemeente op diverse plekken de controle verliest.
Het is voor vele een doorn in het oog: onkruid. Planten die nutteloos, hinderlijk of schadelijk zijn in landbouwgebieden, privétuinen en openbaar groen. Ook Susanne van Leeuwen ergert zich aan ongewenst groen in de openbare ruimte. Op Twitter een foto deelde zij een foto. Haar vraag: “Wie is er verantwoordelijk voor het verwijderen van onkruid op de stoep?”
@GemSonenBreugel wie is er verantwoordelijk voor het verwijderen van onkruid op de stoep? pic.twitter.com/QJPhN7LecJ— Susanne van Leeuwen (@Catfromheaven) July 31, 2022
“Wij zijn verantwoordelijk voor de onkruidbeheersing op verharding,” reageert de gemeente op Twitter. Gemeente Son en Breugel moest toegeven dat onkruid terrein wint. “Wij spuiten niet meer met gif dus 100% onkruidvrij wordt het niet meer. Op diverse plekken in het dorp hebben we dit niet helemaal onder controle.”
“Aanpak veranderen”
In 2017 stapte de gemeente van gif ten behoeve van onkruidverdelging af. Na experimenten in 2016 leverde volgens de gemeente kokend water bij machinale en handmatige bestrijding de beste resultaten op. Onkruid bestrijden met kokend water is de meest natuurlijke en milieuvriendelijke manier om onkruid en mos. Het water is namelijk zo heet dat de cellen knappen waardoor de plant afsterft.
De aanpak wordt echter weer gewijzigd. “Volgend jaar gaan we de aanpak veranderen en zullen we vaker gaan borstelen.”