Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onkruidbestrijding zonder chemische middelen nog een hele toer

Onkruidbestrijding zonder chemische middelen nog een hele toer
Foto: Pixabay CC0

PERSBERICHT – In het groenbeheer was het al langer verboden. Maar ook bij de onkruidbestrijding van straten en pleinen is het bij wet verboden om nog langer chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Dat levert de wijkbeheerders van de gemeenten een aantal uitdagingen op.

Onkruidbestrijding zonder chemische middelen nog een hele toerMilieuvriendelijkere manieren om onkruid te bestrijden blijken minder effectief en ook een stuk duurder. Daar komt bij dat bij deze manieren van onkruidbestrijding het onkruid een stuk sneller terugkomt dan bij inzet van chemische middelen.

Op dit moment experimenteren de wijkteams in Son en Breugel met drie methoden van milieuvriendelijke bestrijding van onkruid: stomen met hete lucht, branden en borstelen en met mengvormen van branden met borstelen en hete lucht met borstelen.

Tot nu toe zijn de ervaringen dat de onkruidbestrijding behoorlijk meer tijd kost en dat een volledig onkruidvrije straat tot het verleden behoort. Bovendien vormen de zeer snel slijtende stalen borstels een extra kostenpost en intensief borstelen beschadigt ook het straatprofiel.

Ton Verkooijen, hoofd van de buitendienst: “We zijn er nog niet helemaal uit wat de beste methode is, we zullen ook nog eens bij de buurgemeenten gaan kijken. We moeten er sowieso aan wennen dat het straatbeeld door milieuvriendelijke bestrijdingsmethoden toch wat minder fraai wordt, ook al is dat maar een fractie. De methodieken van branden, hete lucht en borstelen leveren nu eenmaal geen volledig onkruidvrije straten en plein op.”

Een mooi straatbeeld wordt steeds meer een samenspel tussen de gemeente en de bewoners van de straat. De boodschap aan de inwoners van Son en Breugel is daarom, dat de gemeente vraagt, zoals dat ook bij gladheidsbestrijding gebeurt, dat ze het stukje voor de eigen voordeur schoon houden, in dit geval ontdoen van onkruid.


Lees meer over onkruidbestrijding