Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Online nieuws versus huis-aan-huisblad: wat is duurzamer?

Man op een bankje die een huis-aan-huisblad leest, al dan niet denkend aan online nieuws
Foto: Hasan Albari CC0

Nieuws uit Son en Breugel kan op veel manieren tot de inwoners van het dorp komen. De twee grootste zijn online nieuws of huis-aan-huisbladen. Maar welke van deze twee vormen is nu het meest duurzaam? Aan de hand van materiaalgebruik en productie, distributie, afval, energieverbruik en levensduur en impact leggen wij online nieuws en huis-aan-huisbladen naast elkaar.

1. Materiaalgebruik en productie

  • Huis-aan-huisbladen: Deze worden meestal gedrukt op papier, wat betekent dat er bomen gekapt moeten worden voor de papierproductie. Papierproductie vereist ook water en energie, en de drukinkt kan chemicaliën bevatten die schadelijk kunnen zijn voor het milieu.
  • Online nieuws: De productie van digitale media heeft voornamelijk betrekking op het energieverbruik van servers, datacenters, en de elektronica die nodig is om de content te bekijken. Hoewel de initiële energie-intensiteit hoog kan zijn, is er geen fysiek materiaal zoals papier nodig, wat de impact op natuurlijke hulpbronnen vermindert.

2. Distributie

  • Huis-aan-huisbladen: Deze worden fysiek verspreid, vaak met behulp van gemotoriseerde voertuigen, wat leidt tot uitstoot van broeikasgassen. Dit aspect van de distributie is een aanzienlijk milieu-impact. Bezorging te voet of met de fiets levert niet alleen bewegende bezorgers op, maar ook geen uitstoot van CO2 en fijnstof.
  • Online nieuws: Digitale content wordt via het internet verspreid, wat energie vereist, vooral in datacenters. Echter, het vermijden van fysieke distributie bespaart op transportkosten en emissies.

3. Afval

  • Huis-aan-huisbladen: Na gebruik worden deze vaak weggegooid, wat bijdraagt aan afvalproductie. Hoewel papier recyclebaar is, wordt niet alles gerecycled, wat betekent dat een aanzienlijk deel op stortplaatsen terechtkomt. Ook kan het papier opnieuw gebruikt worden voor bijvoorbeeld de hamsterkooi, afplakken van ramen of papier-maché.
  • Online nieuws: Er is geen fysiek afval. De impact hier zou eerder liggen in elektronische afval (e-waste) door het gebruik van apparaten zoals smartphones en computers, maar dit is niet direct gerelateerd aan de media zelf. Ook de servers moeten na enkele jaren vervangen worden. Vrijwel alle materialen zoals koper, goud, zilver, tin en aluminium zijn oneindig herbruikbaar.

4. Energieverbruik

  • Huis-aan-huisbladen: De productie en distributie van papieren bladen vereisen energie, maar over het algemeen wordt aangenomen dat het energieverbruik per huishouden voor het drukken en verspreiden lager is dan dat van constant internetgebruik.
  • Online nieuws: Hoewel er geen fysieke producten worden gemaakt, vereist het lezen van digitaal nieuws energie voor datacenters en apparaten. Dit energieverbruik kan hoog oplopen, vooral als veel mensen intensief gebruik maken van streamingdiensten of andere datarijke content.

5. Levensduur en impact

  • Huis-aan-huisbladen: Deze hebben een korte levensduur. Ze worden vaak slechts één keer gelezen en daarna weggegooid of gerecycled, wat hun duurzaamheid vermindert.
  • Online nieuws: Digitale content kan veel langer bewaard blijven en hergebruikt worden zonder extra productie- of distributiekosten, wat bijdraagt aan een hogere duurzaamheid op lange termijn.

Over het algemeen hebben digitale media zoals online nieuws een lagere milieu-impact voor materiaalgebruik, afvalproductie, en langdurige duurzaamheid in vergelijking met huis-aan-huisbladen. Echter, de energieconsumptie van digitale media is niet te verwaarlozen en hangt af van het gebruikspatroon van de lezer. Huis-aan-huisbladen kunnen meer belastend zijn vanwege hun afhankelijkheid van fysiek materiaal en de noodzaak van fysieke distributie, maar als ze gerecycled worden, kan hun impact enigszins verminderd worden.

En Ons Son en Breugel?

Natuurlijk zijn wij bevooroordeeld. We moedigen iedereen aan om kritisch te zijn, zelf onderzoek te doen en feiten en meningen te overwegen. Als leesvoer raden wij bijvoorbeeld Paper vs. Digital van de Enviromental Paper Network (in het Engels) en Paper versus Digital Media – Environmental Impact van Green Groundswell (ook in het Engels) aan. Zoek ook zeker je eigen bronnen.

Ons Son en Breugel en Ons Best gebruiken in ieder geval datacenters die klimaatneutraal opereren. De leverancier is daar specifiek op geselecteerd. Ons Son en Breugel en Ons Best hebben bij deze leverancier een PUE (Power Usage Effectiveness) van 1.2, wat wordt gezien als een zeer hoge stroomefficiëntie. Ons Oss draait bij een andere leverancier die draait op 100% groene energie. De datacenter waar Ons Oss draait, is zelfs geverifieerd door The Green Web Foundation.