Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ons Krutjesgat Kwist: de aftrap van een bijzonder carnaval

Jasper van Zuuren, Remco Heeren, Marleen Spooren, Ronald Brekelmans en Arjen Brand op de set van Ons Krutjesgat Kwist
Foto: Foolen Audio & Light

Live vanuit de studio van Foolen Audio & Light werd het bijzondere carnavalsseizoen van 2021 geopend met een speciale editie van de dorpsquiz: Ons Krutjesgat Kwist.

Ons Dorp Kwist en carnavalsvereniging de Krutjesrapers sloegen de handen ineen om Son en Breugel een alternatieve carnavalsactiviteit te bieden. Door corona waren alle gangbare carnavalsactiviteiten in 2021 afgelast. Maar door samen te werken konden krutjesrapers en krutjesraperinnekes veilig vanaf hun eigen bank genieten van een carnavalseditie van Ons Dorp Kwist. De presentatie van de avond lag in de vertrouwde handen van het vaste presentatie duo Remco Heeren en Marleen Spooren.

De kennis van Krutjesgat werd op de proef gesteld in zes rondes. Iedere ronde kende een variëteit aan vragen over onderwerpen zoals de zittingsavonden, de prinsen, de Bloaskaken, andere carnavalsverenigingen, Sonse Bokken en optochten. Maar niet alleen Krutjesgat kwam aan bod, want wie weet welk dorp tijdens carnaval ‘Knöllekesland‘ is? Van de in totaal 133 teams toch aardig wat mensen, verrassend genoeg.

Voorzitter van carnavalsvereniging de Krutjesrapers Jasper van Zuuren bood op diverse vragen extra informatie of context. Als een ware ‘Maarten van Rossem’ onderuitgezakt in zijn grote glimmende fauteuil. Diverse attributen uit de archieven van het Sonse carnaval werden afgestoft, zoals de sleutel van Krutjesgat, onderscheidingen van oud prinsen en die altijd dik verdiende Sonse Bok. Zo kon Son en Breugel een klein blikje achter de schermen kijken hoe carnaval in Son en Breugel ieder jaar vorm krijgt.

Champions

De kampioenen van carnavalsvereniging de Krutjerapers zaten ook in de studio: Ronald Brekelmans en Arjen Brand. Zij hadden zich de afgelopen weken nog net niet opgesloten om te studeren. Hun opgedane kennis wierp vruchten af. De eerste drie rondes voerde de zelfverzekerde ‘champions’ de lijst aan. Vlak voor het optreden van Erik Knottnerus na ronde vier gleden Ronald en Arjen echter af en wisten de toppositie niet meer terug te pakken. Zij eindigden op de vijfde plek.

Uiteindelijk ging team Cv bokt 4 er vandoor met de hoofdprijs: een geheel verzorgde VIP behandeling bij de zittingsavond. Als Son en Breugel in 2022 (hopelijk) weer lacht, zingt en danst zoals de traditie dicteert, worden zij helemaal vooraan in de tent in de watten gelegd door de raad van 11.

Start van een raar carnaval

Normaal staat carnavalsvrijdag in het teken van onder andere het scholenbezoek en de Vurgloei avond in Breugel. Met Ons Krutjesgat Kwist start een raar carnaval in 2021. Son en Breugel kan op zaterdag nog genieten van een verzorgde livestream van carnavalsvereniging Hendig Zat. Tijdens de livestream met bier- en wijnproeverij vallen ook prijzen te winnen door mee te doen aan de quiz, de bingo en de loterij. Daarnaast zijn er optredens van Menno van Hoek, Harold Richters, Robert Keepers, Pieter van Tits, de 3 vraagtekens en Bollesnolleke. Ook het Prinsenritme zou zomaar hun gezicht laten zien. De opbrengt van deze avond gaat naar Samenloop Son en Breugel 2022.