Ook als zichzelf heeft Nancy van Heeswijk de lachers op de hand

Nancy van Heeswijk tijdens haar theatershow 'Ik Ben Wie We Zijn'
Foto: Ons Son en Breugel

In haar twee uur durende theatershow ‘Ik Ben Wie We Zijn’ laat zangeres Nancy van Heeswijk zien ook op eigen kracht te kunnen entertainen. Ze neemt het publiek mee op reis door haar eigen leven, verleden en creatieve proces om af te rekenen met haar onzekerheid.

“Waarom ga je altijd als typetje op het podium en nooit als jezelf?” Een vraag die mensen al jaren aan Nancy van Heeswijk stellen. Nederland kent Nancy van Heeswijk namelijk als Zuster Begonia, De Buurvrouw en tal van andere personages die op creatieve wijze meezingers omtovert tot humoristische verhalen. Maar wie Nancy echt is, weten maar heel weinig mensen.

Achter haar typetjes zit een onzekere zangeres verscholen. Een theatershow, een droom van Nancy, moet voor eens en voor altijd afrekenen met haar onzekerheid. De echte Nancy laten zien, zonder een masker op te hoeven doen. In een twee uur durend programma nam ze een uitverkocht Vestzaktheater mee door haar leven om tot de kern van haar onzekerheid te komen.

Verfijnd programma

Het programma ‘Ik Ben Wie We Zijn’, tijdens corona ontwikkeld, kwam tot stand na een hypnosesessie. Daar vielen alle puzzelstukjes voor Nancy in elkaar. Ze vond bij theater Peeriscope in Gorinchem de kans om een try-out te doen voor vrienden en familie. Daarmee streepte ze het opvoeren van een eigen theatershow van haar bucketlist, maar een verfijnd programma voor haar eigen Son en Breugel zou voor haar de ultieme show zijn.

In de show vertelt Nancy van Heeswijk over haar onzekerheid, haar jeugd, de band met haar overleden vader, hoe haar typetjes geboren worden en hoe ze haar liedjes schrijft. Een persoonlijk verhaal, extra persoonlijk gemaakt door haar technicus en partner Franc Speetjens, die zichtbaar en onzichtbaar haar zelfvertrouwen probeert te geven terwijl zij alleen op het podium staat.

Strijd met demonen

En hoewel Nancy tijdens haar show toch hulp nodig heeft van haar typetjes om haar verhaal kracht bij te zetten, is het juist wanneer ze als zichzelf op het podium staat dat het duidelijk wordt dat zij typetjes niet nodig heeft om het publiek te betoveren. Naarmate de show vordert komt Nancy steeds meer in haar element, schudt zij de onzekerheid van zich af en deelt ze de strijd met haar demonen.

Dat gaat met een lach, zoals we van Nancy gewend zijn, maar ook met een traan. En juist die traan laat de andere kant van Nancy zien. Ze geeft zichzelf bijna letterlijk en figuurlijk bloot. In een gewone zwarte jurk op hakken zonder pruik op toont ze dezelfde passie en kwaliteit die haar typetjes ook hebben. Typetjes waar zij veel tijd in steekt, maar waarachter zij zichzelf letterlijk en figuurlijk verschuilt.

Rasechte entertainer

Maar het zijn niet de typetjes die het publiek leuk vinden aan Nancy van Heeswijk. Het is de creativiteit die zij er in steekt. De gevatte songteksten, de gelaagde humor, haar authentieke wijze van verhalen vertellen: dat maakt Nancy van Heeswijk een creatieve zangeres met allure die we kennen van Tineke Schouten, Karin Bloemen en Christel de Laat. Een staande ovatie in het Vestzaktheater laat zien dat ze die volgende stap moet nemen.

En nu? Nancy gaat de knoop definitief doorhakken of ze door Nederland gaat toeren met haar show. Nederland de echte Nancy laten zien zonder zich te hoeven verschuilen. Want ook als zichzelf laat Nancy zien een rasechte entertainer te zijn. Dat wist haar directe omgeving al. Nu heeft ze het ook zelf kunnen ervaren. De vraag is niet of Nancy klaar is voor Nederland, maar of Nederland klaar is voor Nancy.

Post article

Post article