Zoek
Sluit dit zoekvak.

Oorzaak brand Ecoson nog onduidelijk

brand ecoson rendac
Foto: Bekend bij redactie

Een extern bureau dat onderzoek deed naar de oorzaak van de brand bij Ecoson, heeft geen eenduidige oorzaak vast kunnen stellen.

De brand op 18 december 2015 maakte twee verdiepingen van een productiehal onbruikbaar. Vlammen kwamen uit het dak en brandweerwagens uit onder andere Eindhoven, Best en Son en Breugel gingen de vlammen te lijf.

De oorzaak van de brand is niet helemaal duidelijk, blijkt uit een extern onderzoeksrapport dat door het bedrijf opgestuurd is naar Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant. Er worden drie mogelijke oorzaken aangehaald: een storing in een tl-armatuur, een mechanische bron (zoals bijvoorbeeld wrijving) of broei.

Inmiddels is de wederopbouw van de productiehal in volle gang en moet eind dit jaar klaar zijn. Er worden extra veiligheidsmaatregelen genomen, zoals het aanleggen van een sprinklersysteem en RVS-kanalen.

De brand op 18 december kwam op een vervelend moment. Een maand ervoor kwam een kritisch onderzoeksrapport naar buiten na aanleiding van een ongeluk met een navergister, waarbij tonnen biogas ontsnapte. Enkele dagen na het uitbrengen van het rapport ontsnapte er een nog onbekende hoeveelheid biogas na een soortgelijk ongeluk.

Ons Son en Breugel en Weekblad Forum brachten onafhankelijk van elkaar al naar buiten dat medewerkers klagen over de veiligheidsmaatregelen bij Ecoson en Rendac. De anonieme medewerkers van het bedrijf noemde de kans op een stofexplosie in de productiehal reëel. Bij het blussen van de brand op 18 december 2015 stonden brandweerlieden op enkele meters afstand methaanopslagtanks koel te houden.


Lees meer over Ecoson