Search
Close this search box.

Oostelbeers geeft goed voorbeeld van hergebruik kerk als dorpshuis

Foto:

Terwijl in Son en Breugel het dorp verdeeld is over de komst van een multifunctionele accommodatie, laat Oostelbeers zien hoe het ook kan.

 

Het nieuw te bouwen MFA in het centrum van Son en Breugel moet de ‘huiskamer van Son en Breugel’ worden. Een plek waar inwoners samen kunnen komen, activiteiten kunnen ontplooien en zich thuis kunnen voelen. Een meerderheid van de politieke partijen heeft om deze huiskamer te realiseren gekozen voor nieuwbouw, waarvoor de huidige Sint-Petrus’ Bandenkerk gesloopt zal moeten worden. 20 kilometer van de Sint-Petrus’ Bandenkerk verwijderd staat de Andreaskerk in Oostelbeers, waar ondernemers de handen ineen hebben geslagen om een huiskamer te vestigen in de afgestoten kerk. Dit weekend is De Kerk in Oostelbeers geopend.

 

De kerk is omgebouwd door stichting Dorpshuis Oostelbeers, nadat het gebouw in 2014 onttrokken werd van eredienst. Via diverse fondsen en een gemeentelijke subsidie van 750.000 euro werd het voor de stichting mogelijk om de kerk om te bouwen tot evenementenhal met café. Authentieke details zoals het glas-in-lood, kerkbankjes en het orgel zijn allemaal behouden. Delen van de bar zijn gebouwd met materialen afkomstig uit de kerk. Natuurlijk zijn er ook nieuwe (moderne) elementen toegevoegd zoals een nieuwe gietvloer, een balkon en raampartijen.

 

Het is een initiatief gedragen door de kleine gemeenschap van 1.900 inwoners. De buurt is in het hele proces goed betrokken geweest, meldt Eindhovens Dagblad. “Er is steeds goed contact geweest met stichting en uitbaters en we zijn prima geïnformeerd”, aldus Perry Adriaans. Jan Deenen: “Ik ben sowieso blij dat hiermee het oude en lelijke vorige gemeenschapshuis verdwijnt. Ik vermoed wel dat ik hier geregeld zal komen.” Ook lokale ondernemers zijn betrokken in het proces, zoals aannemersbedrijf Adriaans. Het aangrenzende café wordt gerund door een ervaren horecafamilie.

 

Is er een direct parallel te trekken tussen De Kerk in Oostelbeers en het MFA in Son en Breugel? Nee, daarvoor zijn de kaders zoals besloten door de gemeenteraad te breed. Het schetst wel een beeld van hoe het ook kan: een door de gemeenschap en ondernemers gedragen initiatief dat wist te voorkomen dat een markant gebouw in het hart van het dorp door de sloopkogel omver geworpen werd. Geen geruzie, geen acties tegen de plannen en een huiskamer waar de inwoners van Oostelbeers trots op kunnen zijn.


Download nu de app van Ons Son en Breugel voor iOS in de App Store Download nu de app van Ons Son en Breugel voor Android in Google Play