Erfgoedvereniging Son en Breugel organiseert samen met buurtvereniging ‘De Kanaalstraat Son’ en met ondersteuning door de gemeente Son en Breugel een groot fiets- en wandelevenement op zaterdag 7 september tijdens de Open Monumentendag. Twee wandelroutes en een fietsroute voeren langs de rijksmonumenten en de vele gemeentelijke monumenten en talloze andere bezienswaardigheden in en rond Son en Breugel met beschrijving per monument via QR-codes, alsmede in een gedrukte folder voor wie lezen via QR-codes lastig is. Ook op de website sonenbreugel.nl/monumenten kunt u de beschrijvingen van monumenten en bezienswaardigheden lezen.
De landelijke Open Monumenten Dagen zijn weliswaar op 14 en 15 september, maar op die data wordt in Son de 80-ste herdenking van de bevrijding gevierd, waarbij het Kerkplein en het Raadhuisplein voor voertuigen afgesloten worden. Daarom organiseren Erfgoedvereniging Son en Breugel en buurtvereniging ‘De Kanaalstraat Son’ de Open Monumentendag een week eerder en wel met drie verschillende routes: een fietsroute van 18 kilometer en twee wandelroutes van 8 en 2 kilometer. Dit evenement is voor inwoners en bezoekers een uitgelezen en aantrekkelijk gemaakte kans om de gemeente te (her-)ontdekken met 34 gebouwen/objecten die langs de routes te zien zijn, alle met beschreven wetenswaardigheden.
Tijdschema
Het startpunt op de Open Monumentendag is de hal van het gemeentehuis, Raadhuisplein 1 in Son. Op volgorde van aanmelding op dit startpunt vanaf 11:00 uur tot uiterlijk 12:00 uur krijgen de eerste 125 fietsers bij verstrekking van de routebeschrijving ook consumptiebonnen mee. Die bonnen kunnen op diverse stopplaatsen langs de route worden ingewisseld voor gratis drankjes, een ijsje en een pannenkoek (zolang de voorraad strekt). Wees er dus op tijd bij in het gemeentehuis.
Voor de wandelaars geldt: op volgorde van aanmelding op dit startpunt vanaf 12:00 uur tot uiterlijk 13:00 uur krijgen de eerste 100 deelnemers aan de lange wandelroute bij verstrekking van die routebeschrijving ook consumptiebonnen mee. Die bonnen kunnen eveneens op diverse stopplaatsen langs de route worden ingewisseld (zolang de voorraad strekt).
Voor de korte wandelroute geldt: op volgorde van aanmelding op dit startpunt vanaf 12:00 uur tot uiterlijk 13:00 uur krijgen de eerste 50 wandelaars voor de korte route bij verstrekking van die routebeschrijving een consumptiebon mee die aan het einde van de route in het Dommelhuis kan worden ingewisseld voor een gratis drankje. Dit alles wordt financieel mogelijk gemaakt door de gemeente Son en Breugel.
Stopplaatsen
De fietsroute voert onder andere langs de ‘Paulushoef’ op Sonniuswijk. Deze boerderij diende voor de 101e Airborne Division op 17 september 1944 als herkenningspunt voor de piloten die in dat gebied op die dag 6800 parachutisten dropten en waar in die dagen honderden vliegtuigen landden voor de aanvoer van legermaterieel, dit alles in het kader van Operation Market Garden. De eigenaren van deze boerderij hebben ter plaatse een klein museum ingericht met achtergelaten materialen uit die luchtlandingsoperatie. Op deze Open Monumentendag kan dit alles bezichtigd worden.
Bij de buffelboerderij ‘De Stoerderij’ in Breugel krijgen de fietsers uitleg over het fokken van waterbuffels en de vervaardiging van diverse melkproducten.
In de kerk in Breugel krijgen deelnemers uitleg over het kerkinterieur. De eerste 100 bezoekers in deze Breugelse kerk krijgen bovendien als kadootje van de Erfgoedvereniging een geschiedenisboekje over deze kerk.
Bij het ‘Vrieshuisje’ langs de Kanaalstraat in Son organiseert de buurtvereniging ‘De Kanaalstraat Son’ deze middag een pannenkoekbak-wedstrijd voor evenement-deelnemers vanaf 11 tot 16 jaar. Deelname aan deze wedstrijd is beperkt. Daarom dienen wedstrijddeelnemers zich vooraf aan te melden bij contactpersoon Jos Wientjens, tel. 06-51587340. De plaatselijke middenstand stelt hiertoe leuke prijzen beschikbaar.
Ook de lange wandelroute voert langs de Breugelse kerk en het Vrieshuisje. De korte wandelroute gaat alleen door Son.
Alledrie routes eindigen bij de oude kerktoren aan het Kerkplein in Son. De benedenruimte van de kerktoren is voor deze gelegenheid vanaf 14:00 uur tot 17:30 uur éenmalig opengesteld voor publiek (niet alleen voor deelnemers). Aldaar verzorgt de Erfgoedvereniging Son en Breugel om 14:30 uur, 15:30 uur en 16:30 uur een vertelling over de geschiedenis van de afgebrande laat-middeleeuwse kerk, waar alleen deze toren nog van behouden is. In deze ruimte ziet u op een immens groot fotodoek het interieur van de oude gotische kerk, op u laten inwerkend bij stemmige muziek, variërend van serene zang tot bulderend orgel. Dit alles voor de optimale beleving van de verdwenen kerk.
Deelnemers die de Breugelse kerk en de Sonse kerktoren binnentreden, worden geacht bij deze religieuze monumenten binnen én vóór de ingang stilte in acht te nemen. De organisatoren verlangen daarom dan ook dat ouders met kinderen hier rekening mee houden.
Op deze middag zijn er in de kerktoren in Son tussen 14:00 en 17:00 uur extra voordelig drie prachtige boeken van Son en Breugel verkrijgbaar: de ene met honderden foto’s van de twee dorpen in vroeger tijden; de tweede volledig gevuld met luchtfoto’s van alle plekken in de gemeente. Het derde boek is een kroniek over 5000 jaar bewoningsgeschiedenis in en rond de gemeente. Bovendien vindt men er mooie pentekening-ansichtkaarten van de verdwenen kerk. Men krijgt er tevens informatie over de activiteiten van de erfgoedvereniging en over lidmaatschap met bijbehorende ledenvoordelen.
Wie geïnteresseerd is in de uitgebreide geschiedenisbeschrijving van Son en Breugel, kan deze op internet lezen op: erfgoedvereniging-sonenbreugel.nl/dorpsgeschiedenis
Veiligheid
Veiligheid voor iedereen en het naleven van de verkeersregels op de routes van de Open Monumentendag staat bij de organisatoren hoog in het vaandel. Daarom zijn fatbikes, brommers, bromscooters, hoverboards en electrische steps uitgesloten van gebruik door deelnemers. Bij het startpunt, alsmede langs de routes en bij de stopplaatsen en het eindpunt wordt hierop dan ook intensief gecontroleerd en gehandhaafd. Ook worden honden om praktische redenen niet toegelaten op het startpunt, de stopplaatsen (deels privé-terreinen), in de kerktoren en het Dommelhuis.
De deelnemers zijn zelf verantwoordelijk voor hun veiligheid, mobiliteit en traceerbaarheid bij calamiteiten. Daarom wordt aan deelnemers dan ook dringend geadviseerd om zelf zorg te dragen voor E.H.B.O.-materialen, water, veiligheidshesjes, helmen, zonnebrandcrème, hoed/pet/cap, bandenplak-materialen, fietspomp, goed opgeladen mobiele telefoons en eventueel regenkleding / paraplu, aangezien daarin door de organisatie niet voorzien wordt.