Ophef in ’t Harde Ven zet plan groenonderhoud op pauze

Huis aan de Klerkstraat in 't Harde Ven in Son
Foto: Ons Son en Breugel

Buurtbewoners van ’t Harde Ven kwamen massaal in protest nadat de gemeente mededeelde het groen in de wijk stevig aan te gaan pakken.

Eerder deze maand viel bij inwoners van meerdere straten in ’t Harde Ven een brief op de mat. De gemeente was voornemens om groot groenonderhoud uit te gaan voeren. Jaarlijks moeten de plantsoenvakken in twaalf straten zoals de Breitnerstraat, Van Goghstraat en Rembrantstraat ‘verticaal gesnoeid’ worden. Om de acht jaar is groot onderhoud nodig.

“Door het groen fors terug te snoeien tot 30 centimeter boven de grond, beginnen we fris opnieuw,” lazen inwoners in de brief. “De struiken beginnen dan weer opnieuw te groeien. Dit zal meteen na de ingreep mogelijk een niet al te verzorgd beeld geven.” De gemeente plande een gefaseerde aanpak gedurende een periode tot 2026. De Witsenstraat en Frans Halsstraat zouden op korte termijn als eerste aan de beurt zijn.

Verzet

De rigoureuze aanpak is nodig voor de veiligheid. De lantaarnpalen moeten de straten beter aanlichten. Er hangen takken in de tuinen van bewoners die niet goed bijgehouden kunnen worden. Ook groeien de struiken over de weg, waardoor het wegvlak smaller wordt.

De aankondiging stuitte op verzet. “Het kan niet waar zijn dat al het groen tot 30 centimeter boven de grond wordt teruggesnoeid,” deelden enkele buurtbewoners in een brief aan hun buren. “Het is van groot belang dat deze prachtige wijk groen blijft, reden waarom veel eigenaren hier wonen.” De buurtbewoners waren bang voor inkijk dat jaren nodig heeft om weer dicht te groeien.

“Alleen regulier scheren”

Het massale protest in de buurt heeft de gemeente doen besluiten gas terug te nemen. “Er is de afgelopen 24 uur commotie ontstaan over het voorgenomen groot groenonderhoud aan de Witsenstraat en de Frans Halsstraat.”

“Wij hebben besloten om dit groot onderhoud niet door te laten gaan, omdat we nut en noodzaak van deze maatregel nog onvoldoende duidelijk hebben gemaakt. Om onrust weg te nemen, voeren we dit jaar alleen het reguliere scheren uit aan de straatzijde, zoals we dat al jaren doen en verder niets.”

De gemeente gaat na het broedseizoen opnieuw kijken naar het onderhoud in de buurt. Ook benadrukken zij dat het geen bezuinigingsmaatregel betreft, maar nodig is om de kwaliteit en onderhoudsstaat van het groen te verhogen.

Post article

Post article