Oppositie blijft graven in dossier dorpshuis, maar blijft bot vangen

De voormalige Sint-Petrus' Bandenkerk, het toekomstige dorpshuis, gezien vanaf het altaar
Foto: Ons Son en Breugel
Nieuws

Ondanks dat de keuze voor het dorpshuis is genomen, blijven oppositiepartijen Dorpsbelang, VVD en Voor U strijdlustig. Zij voelen zich genoodzaakt om de onderste steen boven te krijgen voordat de schop de grond in gaat.

Via een Wob-verzoek (Wet openbaarheid van bestuur) hoopte de oppositie feiten boven water te krijgen die voor hen niet helder waren. Ze kregen echter zwartgelakte documenten. Voor het college is daarmee de kous af en ligt alles op tafel. De vragen bij de oppositie bleven. Eef van Turnhout (Dorpsbelang): “We hebben aan het college gevraagd of wij met de wethouder aan tafel mogen om enkele onduidelijkheden op tafel te leggen. Op dat verzoek hebben wij niks gehoord.”

Bouwkosten

De grootste vraagtekens gaan over de opbouw van de bouwkosten voor het dorpshuis. Inschrijvers voor het project kregen als opdracht mee dat de bouwkosten niet meer dan vier miljoen euro mocht kosten. Toen bouwcombinatie Inbo en Stam & De Koning als winnaar uit de bus kwam, bleek dat elementen van de kosten echter niet binnen deze vier miljoen euro te vallen. Dit leverde volgens Eef van Turnhout (Dorpsbelang), Marco Pulles (VVD) en Helga Helders (Voor U) verontwaardiging op bij in ieder geval twee concurrerende inschrijvers. Bij deze week inschrijvers zouden de benodigde bouwkosten binnen deze vier miljoen zitten.

Volgens wethouder Boersma valt alles netjes binnen de aanbestedingsregels. In schriftelijke antwoorden op vragen van de drie oppositiepartijen laat de wethouder weten: “De aanbesteding is rechtmatig evenals het uitbreiden van de opdracht na opdrachtverstrekking. Hierbij blijft de gemeente binnen de toegestane 15% meerwerk ten opzichte van de originele opdrachtwaarde.” Het antwoord is voor de oppositie niet bevredigend als ze zwartgelakte documenten moeten geloven.

Nader onderzoek

Ook de technische staat van het gebouw staat bij Dorpsbelang, VVD en Voor U ter discussie. Het rapport van Aveco de Bondt uit 2018 spreekt over nader onderzoek dat nodig zou moeten zijn, voor bijvoorbeeld brandveiligheid en hemelwaterafvoer. Volgens wethouder Boersma wordt er samengewerkt met een gespecialiseerd bureau op het gebied van constructies en is het gebouw constructief getoetst. Documenten die dit onderschrijven hebben Dorpsbelang, VVD en Voor U niet boven water gekregen, ondanks hun verzoeken.

De oppositie is zich bewust dat het wellicht vermoeiend begint te worden, steeds maar weer die discussie over het dorpshuis. Marco Pulles (VVD): “Het kost heel veel tijd en negatieve energie. Je gaat er weer tegenin, maar onze taak als raadslid vraagt daar wel om. Het loopt al twee jaar en dan vraag je je af hoe het mogelijk is dat dit toch gebeurt.”

Bestuursrechter

Helga Helders (Voor U): “De tijd dringt. Maar dat is ook de manier van werken in dit dossier. Steeds uitstellen, tot je tot een voldongen feit staat. Dan heb je het maar te pikken.” Mocht het niet lukken om op tijd alle onduidelijkheid van tafel te krijgen binnen de dorpse politiek, maken de drie partijen zich op voor een gang naar de bestuursrechter. Achteraf moeten constateren dat zij er niet alles aan hebben gedaan om de onderste steen boven te krijgen lijkt er niet in te zitten voor Dorpsbelang, VVD en Voor U.

Mocht de informatie toch beschikbaar komen en inderdaad blijken dat alles netjes is verlopen, dan geven Dorpsbelang, VVD en Voor U desgevraagd ook echt op. Dan hebben zij het gevoel de inwoners recht te hebben gedaan.

Post article

Post article