Oppositie stopt uit onvrede met verbeteren bestuursstijl

De raadstafel van de gemeenteraad in het gemeentehuis
Foto: Ons Son en Breugel
Nieuws

Alle politieke partijen in Son en Breugel waren hard aan het werk om samen beter door een deur te kunnen ten bate van het dorp. Maar een vierde wethouder zorgt er nu voor dat ze weer terug bij af zijn.

Zonder overleg over hoe Son en Breugel beter bestuurbaar moet worden koos de coalitie voor een vierde wethouder en uitbreiding van het aantal uren dat beschikbaar is voor wethouders. De oppositie was stomverbaasd toen zij het nieuws hoorde. De partijen zouden juist meer samen moeten werken en de onderlinge verstandhouding verbeteren. Een externe partij hielp bij het traject, waar volgens VVD fractieleider Kees Vortman soms wel 15 tot 20 uur per week aan gewerkt werd.

De komst van de vierde wethouder wordt door critici gezien als een zet om partijproblematiek binnen Dorpsvisie op te lossen en wethouder John Frenken uit de wind te houden na het gevoelige dossier beschermd wonen. De onderlinge verstandhouding zou ook een aanleiding zijn geweest voor Tom van den Nieuwenhuijzen van PvdA/GroenLinks om zijn werkzaamheden als wethouder neer te leggen. Gister werd ook bekend dat partijvoorzitter Frits Helders zijn werkzaamheden neerlegt.

Een vierde wethouder zou problemen op moeten lossen, maar levert nu juist een politieke crisis op. Zelf een vier uur durend overleg tussen de partijleider mocht niet baten. Het zat oppositiepartij D66 zo hoog, dat zij gisteravond besloot om uit het traject te stappen om de onderlinge verstandhoudingen te verbeteren. Een rigoreuze stap, maar D66 fractieleider Monique van Zwieten voelde zich genoodzaakt dit te doen. “Ik heb er zo veel energie in gestoken en je krijgt er niks uit. Daar pas ik voor.” In een email aan de overige partijen lichtte van Zwieten haar keuze toe, waarna de rest van de oppositie (VVD en Dorpsbelang) zich bij de actie aansloten.

Post article

Post article