Oud-inwoner Jeroen Dijsselbloem wordt burgemeester van Eindhoven

Jeroen Dijsselbloem
Foto: Wikipedia CC0

PvdA politicus Jeroen Dijsselbloem is door de gemeenteraad van Eindhoven voorgedragen om burgemeester te worden van de stad.

De 56-jarige Dijsselbloem start 13 september aan zijn avontuur. Hij kent Eindhoven goed: op 29 maart 1966 kwam hij ter wereld in de stad. Ook woonde hij in Son en Breugel, als zoon van een echte onderwijsfamilie.

In article

Dijsselbloem moet nog benoemd worden door de minister van Binnenlandse Zaken. In de praktijk is dat meestal een formaliteit. Hij volgt daarmee John Jorritsma op, die afscheid neemt. Achttien mensen solliciteerden voor het burgemeesterschap van Eindhoven. Elf mannen en zeven vrouwen.

Politieke carrière

Jeroen Dijsselbloem heeft in zijn politieke carrière diverse functies bekleed. Hij is nu nog voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid en van de Adviescommissie Nationaal Groeifonds. Van 5 november 2012 tot 26 oktober 2017 was hij minister van Financiën in het kabinet-Rutte II. Hij was van 21 januari 2013 tot 13 januari 2018 de voorzitter van de Eurogroep en in die hoedanigheid tevens voorzitter van de raad van gouverneurs van het Europees Stabiliteitsmechanisme.

Recentelijk was Jeroen Dijsselbloem nog in zijn voormalige woonplaats Son en Breugel. Hij overhandigde toen, samen met PvdA/GroenLinks Son en Breugel fractieleider Joris van Dam, een speciale partijspeld aan Annie Lodewijkx-van Lienden. De speciale partijspeld wordt overhandigd aan PvdA-leden die meer dan 75 jaar lid zijn van de partij.

Post article

Post article