Pandeigenaar en gemeente voor rechter na sluiting door verdachte vondst

De rechtbank van Den Bosch
Foto: Ons Son en Breugel

Een melding dat er mogelijk verdachte praktijken plaats hadden gevonden in zijn pand op Ekkersrijt is de pandeigenaar duur komen te staan. De gemeente sloot een deel van zijn pand, een verkeerd signaal volgens de eigenaar.

Een pandeigenaar op Ekkersrijt heeft afgeleerd om melding te maken van verdachte activiteiten bij de gemeente. Nadat hij zijn voormalige huurder van het achterste gedeelte van zijn pand zag vertrekken, ontdekte hij een koolstoffilter en lampenkappen die gebruikt worden bij de teelt van hennep. Dit meldde hij volgens het Eindhovens Dagblad aan een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa).

De melding had grote gevolgen voor zijn pand. Net nadat een nieuwe huurder in het achterste gedeelte van zijn pand trok, kwam eind oktober de gemeente op last van burgemeester Hans Gaillard de boel sluiten. Voor een half jaar, wat met de wet Damocles mogelijk is.

Bezwaar

De eigenaar van het pand maakte bezwaar tegen de sluiting bij de gemeente. Dit schortte de sluiting in ieder geval even op. Een bezwaar bij de gemeente kost enkele maanden en kan zelfs nog verlengd worden. In 98% van de gevallen stelt de bezwarencommissie de gemeente alsnog in het gelijk, waardoor de kans klein is dat de ondernemer zijn bezwaar zal zien slagen.

Met een gang naar de bestuursrechter hoopte de ondernemer eerder zekerheid te krijgen. Als het achterste gedeelte van het pand wordt gesloten, zou de huidige huurder (een autohandelaar) mogelijk naar de voorkant van het pand moeten verhuizen waar de houthandel van de pandeigenaar gevestigd is.

Verklaring Omtrent Gedrag

Voor de bestuursrechter verdedigden twee ambtenaren van de gemeente het standpunt van de burgemeester. De pandeigenaar had volgens de gemeente een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) moeten vragen aan de voormalige huurder. Jos Hemelaar, advocaat van de pandeigenaar, reageerde verbijsterd. “Daar is een VOG helemaal niet voor bedoeld.”

Met de sluiting wil de gemeente volgens één van de twee ambtenaren in de rechtszaak een signaal afgeven aan de samenleving dat productie van en handel in drugs niet wordt geaccepteerd.

“Beter geen melding maken”

De bestuursrechter gaat na het aanhoren van beide partijen beoordelen of het terecht is dat er een kort geding aan is gespannen. Indien dat zo is, zal binnen twee weken een uitspraak volgen.

“Het signaal wat de burgemeester afgeeft is dat je beter geen melding kunt maken als je iets raars vindt,” zei advocaat Hemelaar na de zitting. Daar is zijn client het mee eens. “Ik zal het in ieder geval nooit meer doen.”

Post article

Post article

Deel dit nieuws

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter

Meer nieuws