Search
Close this search box.

Parochianen willen hergebruik kerk weer op de MFA agenda

Parochianen willen hergebruik kerk weer op de MFA agenda
Foto: Ons Son en Breugel

Een lange zit voor de parochianen in het publiek, die zonder antwoorden weer huiswaards gingen.

De raadzaal was weer eens goed gevuld, bijna traditie als de toekomst van de kerk besproken wordt. Gepassioneerde dorpsbewoners, zoals inspreker Gerard Swinkels. Hardop stelde Gerard Swinkels dat het kerkgebouw als locatie voor het MFA weer bespreekbaar is, nu blijkt dat er niet 1600 vierkante meter nog is voor het MFA, maar 2800 vierkante meter. De kerk zou immers te groot zijn geweest voor het MFA, maar zou nu gemakkelijk weer mee kunnen dingen als locatie.

De presentaties die gehouden werden over parkeren, het gemeentehuis, het vlekkenplan van het MFA en de scenario’s voor de centrumplannen, deed het publiek niet veel. Zij waren enkel aanwezig om aan te horen hoe de commissie grondgebiedzaken en burgerzaken dachten over de aankoop van de kerk. Alleen oppositiepartijen CDA en Dorpsvisie stelde kritische vragen over de aankoop van de kerk, ook over de geheimhouding omtrent het aankoopbedrag waardoor zij zich gehinderd voelde in hun werk als commissielid. De commissieleden praten volgende week achter gesloten deuren over de financiële voorwaarden.

Het MFA lijkt uit te draaien op een “aanslag op de financiën”, zoals de heer Limpens van het CDA het omschreef. Waren de kosten voor het MFA nog niet zo heel lang geleden geraamd op 2,7 miljoen euro, lijkt het nu al niet voor 5,5 miljoen euro realiseerbaar. In deze verdubbeling van kosten is nog niet eens de aankoop en sloop van de kerk, het aanpassen van het parkeerprobleem, de tijdelijke verbouwing van het Vestzaktheater en zelfs een bouwtechnische aanpassing aan de kerktoren meegenomen. Dat wethouder Visser in gesprek is met ZuidZorg over financiering lijkt dan een druppel in de oceaan.

Tijdens de nieuwbouw van het gemeentehuis moet de bibliotheek tijdelijk ondergebracht worden in het Vestzaktheater voor zij definitief haar plekje in het nieuwe MFA op kan eisen. Maar met een handjeklap van wethouder Visser en ZuidZorg moet ook het ‘ontmoet en groet’ initiatief ruimte gaan krijgen in het Vestzaktheater. Om voor iedereen ruimte te kunnen bieden, zullen tijdelijke units geplaatst gaan worden bij het Vestzaktheater. Moet de harmonie tussen de boeken hun repetities houden? En de harde kern die op zondag komt kienen?

Maar het meest opvallende aan de commissievergadering was het ogenschijnlijke toneelspel. Coalitiepartijen PvdA/GroenLinks, Dorpsbelang en VVD stelde in hun eerste termijn vragen die bijna hetzelfde waren: wat als er meer gebruikers komen? Kunnen we meer gebruik maken van gecombineerde ruimtes en flexplekken? Ook is de inkt op de overeenkomst tussen de parochie en gemeente over de aankoop van de kerk nog niet droog, of de wethouder zit al om tafel met kopers voor de grond voor het bouwen van huizen. De weg richting het vernieuwde centrum lijkt dus al in steen gebeiteld, de commissie- en raadsvergaderingen zijn slechts een formaliteit.

De vergadering zal op 23 januari voortgezet worden.


Heet nieuws? Stuur de redactie een WhatsApp


Lees meer over het MFA